Visele devin realitate cu tratamentul de Fertilizare In Vitro

/, Noutăți/Visele devin realitate cu tratamentul de Fertilizare In Vitro

Tot ce trebuie să știi despre tratamentul de Fertilizare In Vitro (FIV)

Deși doar un scenariu vine în minte atunci când Fertilizarea in Vitro este menționată, călătoria pe care oamenii o traversează cu scopul de a aduce un “copil în viață” este alcătuită din diferite etape. İn acest articol sunt prezentate toate etapele procedurii FIV de la primul test până la stabilirea sarcinii și a nașterii propriu-zise…

Schimbările în condițiile de trai, maternitatea tardivă și infertilitatea inexplicabilă sunt factori determinanti in creșterea numărului de cupluri care aplica pentru Fertilizare In Vitro.

Infertilitatea este definită drept incapacitatea de a concepe un copil după 1 an de raporturi sexuale regulate și neprotejate. Aproximativ 15% din cupluri fac parte din această categorie. În primul rând, este investigat motivul infertilitatii. Afecțiuni ale trompelor uterine și uterului, dereglări de ovulație, valori anormale ale parametrilor spermei, toate reprezinta cauze importante ale infertilității inexplicabile.

Prof. Dr. Volkan Noyan, directorul medical al Spitalului Acibadem Adana, Centrul de Fertilizare in Vitro, afirma faptul că perechile care au aceste probleme vin în centrele FIV cu scopul de a “lua acasă un copil real” și a explicat etapele  acestui proces de tratament.

İn investigarea cauzelelor infertilității, în primul rând trebuie să se stabilească dacă ovulația are loc. O varietate de teste poate determina acest lucru. Unul dintre indicatorii ovulației sunt ciclurile menstruale regulate. Cu toate acestea, măsurarea nivelului de progesteron (hormon sexual secretat de ovare) în ziua 21-24 a ciclului determină un rezultat mai clar. Apoi, se determină dacă uterul și trompele uterine sunt sau nu normale anatomic și pentru aceasta etapa se pot efectua examinări ultrasonografice și radiologicice ale uterului.

Primul dintre testele ce pot fi efectuate bărbaților este spermograma, care măsoara numărul de spermatozoizi, motilitatea și structura lor. Aceste evaluări oferă informații despre infertilitatea masculină. Dacă sunt identificate probleme de infertilitate în cuplul, tratamentele sunt prescrise corespunzător situației clinice.

Când se aplică metoda de Fertilizare in Vitro (FIV)

Atunci când unul sau ambii parteneri ai cuplului are probleme de fertilitate, este necesar sa se inițieze tratamentul FIV.

Mai jos se regasesc câteva dintre posibilele cauze ale infertilitatii:

Factorul tubar: dacă trompele uterine ale femeii nu sunt funcționale sau sunt anatomic grav deformate, cuplul poate recurge la fertilizarea in vitro pentru a avea copii.

Rezerva ovariană: Rezerva ovariana începe să scadă după vârsta de 30 de ani. Aceasta se accentueaza după 35 de ani și scade considerabil dupa 40 ani. Pentru a verifica rezerva ovarienă, se poate determina nivelul hormonilor FSH și E2 în a treia zi a menstruatiei și nivelul hormonului AMH (Hormonul anti-Mullerian) în orice zi a ciclului menstrual. De asemenea, ultrasonografia poate determina numărul de foliculi antrali (chisturi ovariene). Pacientele cu rezerva ovariana scăzută drastic trebuie să recurgă la FIV fără întârziere.

Tulburări de ovulaţie: Atunci când o varietate de tratamente aplicate pe o anumită perioadă de timp pentru tulburările de ovulație nu duc la apariția unei sarcini, se poate recurge la FIV.

Infertilitate inexplicabilă: Atunci când motivul infertilității nu este cunoscut, luând în considerare vârsta și gradul de infertilitate al femeii, se recurge în primul rând la inseminarea intrauterină  sau se aplică direct pentru procedura FIV.

Infertilitate masculină: Se examinează numărul, motilitatea, structura spermatozoizilor, posibilitatea de inseminarea intrauterină, urmand ca apoi sa se aplice pentru FIV celor care nu răspund la tratamentul urologic.

Visele devin realitate cu tratamentul de Fertilizarea In Vitro

Etapele Tratamentului de Fertilizare In Vitro

Prima etapă în tratamentul de Fertilizare In Vitro este stimularea ovariană. În timpul acestui procedeu numit “hiperstimulare ovariană controlată”, ovarele sunt stimulate să dezvolte foliculi. Stimularea, care se realizează prin diferiți agenți și protocoale, durează aproximativ 8-14 zile conform cu protocoalele scurte ce se aplică frecvent astăzi.

Mai târziu,  hormonul HCG stimulază maturizarea foliculelor. 34-36 de ore după injectarea hormonului HCG, ovocitele sunt extrase. Acest procedeu se face sub ghidaj ecografic cu abord transvaginal și se aspiră foliculii cu un ac special. Embriologii examinează lichidul folicular aspirat în laborator și determină numărul de ovocite care au fost recoltate.

În aceeași zi partenerul va dona materialul seminal. După ce proba de spermă trece printr-un proces special de curățare, cei mai buni spermatozoizi sunt separați.

Se evaluează maturarea ovocitelor. Ovocitele mature în metafaza II sunt fertilizabile. Spermatozoizii selectați sunt injectați în aceste ovocite prin microinjecție. În timp ce în anii precedenți spermatozoizii sunt plasați lângă ovocit pentru fertilizare, la momentul actual este preferată metoda microinjecției numită injectare intracitoplasmatică a spermei (ICSI). Sub miscroscop, spermatozoizii sunt plasați direct în interiorul ovocitului.

Ovocitele fertilizate sunt plasate într-un incubator care asigură condițiile și temperatura necesară pentru dezvoltarea lor. După 16-18 ore se evaluează dacă inseminarea a avut succes sau nu. Rezultatele pot fi obținute din prima verificare efectuată la sfârșitul acestei perioade.

Dacă inseminarea are succes, continuă diviziunea celulară a embrionului. Embrionul conține aproximativ 4 celule în 36-48 de ore și 8 celule în 72 de ore. În a cincea zi, embrionul atinge stadiul de blastocist.

Embriotransferul se face, de obicei, în a treia sau a cincea zi, cu ajutorul cateterelor speciale, dar de curând se preferă a cincea zi. Motivul este faptul că rata de selectare a celui mai bun embrion și rata embrionului în stadiul blastocistului care se fixează pe uter este mai mare. Cu toate acestea, dacă nu s-au obținut suficienți embrioni de calitate bună, nu este nevoie de așteptat a cincea zi. Procedeul de poziționare a embrionului în uter poate fi făcut și cu embrioni de trei zile care au demonstrat o dezvoltare suficientă.

Odată ce transferul este terminat, pacienta este externata dupa 30-60 de minute de odihna în pat. În această perioadă pacienții sunt avertizați să nu facă nimic care necesită mult efort fizic, ridicarea obiectelor grele sau exerciții cu impact înalt. Pacientul trebuie să utilizeze medicamentele care au fost prescrise, să se hraneasca corespunzator și să consume multe lichide.

11-12 zile după transfer se efectuează teste de sânge pentru a constata sarcina. Femeile la care testul pentru Beta HCG este pozitiv sunt testate din nou peste câteva zile pentru a verifica creșterea nivelului hormonal. Ulterior se efectuează o ultrasonografie. În 7-10 zile după test, este posibil să se vadă ultrasonografic un sac gestațional în cervix. Astfel, clinica poate determina dacă sarcina a apărut sau nu.

Ratele de success pentru Fertilizare In Vitro

În prezent, prin intermediul Fertilizarii In Vitro rata de succes este de aproximativ 55-60% la un transfer, dar desigur, succesul real este considerat atunci cand se poate “lua acasă unui copil real”. Această rată variază în funcție de vârstă: 40-45% la femeile sub 30 de ani, 30-35% la femeile între 35-37 de ani, 20-25% la femeile în vârsta de 38-40, 12-15% la femeile de 41-42 ani și 4-5% la femeile peste 42 de ani.

Dacă vă confruntați cu o problemă de sănătate și aveți nevoie de un tratament complex sau o opinie medicală – contactați Reprezentanța Acibadem în Republica Moldova:

Tel: 060 999 144 / 022 876 568

FB.com/AcibademMoldova

www.Acibadem.md

Str. București 79/11, Mun. Chișinău

2017-11-03T14:24:28+00:00