Terapia într-o singură doză

///Terapia într-o singură doză
Terapia într-o singură doză 2017-11-03T14:24:22+00:00

Terapia în doza unică

Ce este terapia în doză unică?

În cazul pacienților cu cancer mamar, radioterapia poate fi completată cu aplicarea unei doze unice folosindu-se metoda Radioterapiei Intraoperatorii (RTIO) în timpul operației. Odată ce tumora din sân este îndepărtată într-o operație, aplicatorul special al uneltei este amplasat în zona cu tumora. În urma unor calcule necesare, pentru acest motiv doar, se aplică iradiere în doză mare ce completează toate tratamentele locale și va proteja țesutul sănătos.

Cum se aplică radioterapia tradițională?

Radioterapia este efectuată cu „acceleratoare liniare” ce produc fotoni și electroni, în camere special protejate, în departamentele de radiologie a spitalelor. În aproape toate cazurile ce au fost diagnosticate cu cancer mamar și tratate cu „chirurgie de protecție” (în cadrul căreia doar porțiunea din sân cu tumora este îndepărtată iar restul sânului rămâne intact) după operație, este nevoie de radioterapie.

Radioterapia începe de preferat după chimioterapie la pacienții care o necesită, sau la cel puțin 3 săptămâni după operație în cazul pacienților ce sunt tratați doar prin hormonoterapie. La pacienții care vor fi supuși radioterapiei pentru sân, mai întâi, din motive de planificare,  se vor  efectua secțiuni transversale prin tomografie, cu  diviziuni crescănde de 2 mm  cu ajutorul unui computer. Mai târziu, se fac aranjamentele pentru aplicarea dozei necesare în zonele sânului supuse riscului ce vor suporta radioterapia în timp ce organele sănătoase (inima, arterele principale ale inimii, plămânii, celălalt sân, etc. unde boala nu s-a extins) vor fi protejate. Odată ce planul este aprobat, pacientul este supus tratamentului cu radiații timp de 5 până la 7 săptămâni, în funcție de stadiul bolii și de opinia medicului radiolog. Alți pacienți primesc doar un tratament scurt de 3 săptămâni denumit hipofracție.

Avantajele aplicării dozei unice

Aplicarea dozei unice efectuată cu ajutorul uneltei pentru Radioterapie Intraoperatorie (RTIO) utilizează un accelerator liniar în aproape aceeași manieră ca și radioterapia tradițională. Această metodă este aplicată într-o sală de operații folosindu-se o unealtă sigură, portabilă ce acționează într-o manieră liniară și accelerată, producând doar energie cu electroni și neimpunând măsuri de protecție pentru personal așa cum impun acceleratoarele liniare tradiționale. În plus pe lângă echipa chirurgicală ce efectuează operația, un specialist în radiologie oncologică și un fizician medical sunt prezenți în sala de operații. Un avantaj semnificativ pentru pacient este acela că nu există nevoia de a aștepta ca rana să se vindece în urma operației, sau să planifice radioterapia și să facă vizite zilnice la spital pentru tratament. Astfel, durata totală a tratamentului este de asemenea redusă.

În timpul operației, odată ce tumora din sân a fost îndepărtată, aplicatorul special din cadrul uneltei este amplasat în zona în care se afla tumora. În urma efectuării calculelor necesare, iradierea în doză mare este administrată doar asupra acestei zone, protejându-se total țesutul sănătos. Cu toate că aplicația în doză unică sau folosirea diverselor metode de aplicare a radiațiilor doar pe zona cu tumora față de asupra întregului sân, sunt metode ce au devenit acceptate la nivel global în ultimii ani, aplicația în doză unică nu este potrivită pentru fiecare pacient. Decizia legată de potrivirea acestui tratament pentru un anumit pacient trebuie luată colectiv de către radiologul de oncologie, chirurg și de anatomopatologul ce tratează direct pacientul. Vârsta pacientului, dimensiunea tumorii și alte calității patologice ale tumorii joacă un rol important în luarea acestei decizii.

Cine primește doza sporită de radiații?

Pacienții cu vârsta mai mică de 50-60 ani nu sunt considerați ca fiind candidații ideali pentru aplicația în doză unică. În cazul acestor pacienți, este necesară aplicarea radiației în zona tumorii în urma radiațiilor aplicate asupra întregului sân prin metoda tradițională. Odată ce tratamentul întregii zone a sânului este finalizat în 25 până la 28 zile lucrătoare, excluzând weekendurile, în loc de întregul sân, doar zona de unde tumora a fost îndepărtată este tratată cu radiații, acțiune ce durează 5 până la 8 zile în funcție de pacient și de circumstanțele cazului său. Aplicarea de radiații în zona cu tumora se numește doză sporită. Datorită metodei RTIO, doza sporită de radiații este livrată într-o singură doză în timpul operației, după care întregul sân este supus iradierii iar durata totală a tratamentului este scurtată.

Aplicarea radioterapiei asupra complexului mamelonului

Este posibil ca tratamentul de protecție împotriva cancerului mamar să nu fie adecvat pentru unii pacienți. În cazul pacienților unde întregul sân trebuie îndepărtat, mamelonul și zona înconjurătoare rămân intacte pentru un rezultat cosmetic mai bun. Această procedură este denumită mastectomie cu păstrarea mamelonului. O doză unică de radiații este aplicată asupra mamelonului și a țesutului de sub acesta cu ajutorul metodei RTIO pentru a scădea riscul de recurență aici. Doza sporită de radiații este oferită pentru prima oară în Turcia la Centrul pentru sănătatea sânului din cadrul Spitalului Acibadem Maslak.