Glanda Tiroidă

Glanda Tiroidă 2017-11-03T14:24:21+00:00

Cancerul de glandă tiroidă

Glanda tiroidă este una dintre cele mai mari glande endocrine și constă din doi lobi conectați. Glanda tiroidă se regăsește în gât, sub cartilajul tiroidian (care formează proeminența laringiană, sau „mărul lui Adam”). Glanda tiroidă controlează viteza cu care organismul consumă energie, produce proteine, și controlează sensibilitatea corpului față de alți hormoni. Ea participă la aceste procese producând hormoni tiroidieni, principalele fiind triiodotironina (T3) și tiroxina (uneori denumită și tetraiodotironina (T4)). aCești hormoni reglementează creșterea și ritmul de funcționare a multor alte sisteme din organism. T3 și T4 sunt sintetizate din iod și tirozină. Tiroida mai produce de asemenea și calcitonina, care joacă un rol în homeostazia calciului.

Debitul hormonal al tiroidei este ajustat de hormonul stimulant al tiroidei (TSH) produs de glanda hipofiză anterioară, care la rândul său este reglată de hormonul eliberator de tirotropină (TRH) produs de hipotalamus.

Cancerul tiroidian este un cancer ce originează din celulele tiroidiene foliculare și parafoliculare.

Cel mai eficient management al cancerelor tiroidiene agresive constă în îndepărtarea pe cale chirurgicală a glandei tiroide (tiroidectomie) urmată de ablația cu iod radioactiv și terapia de suprimare a TSH. Chimioterapia și radioterapia pot de asemenea fi folosite în caz de mestastaze distante sau stagii avansate de cancer.

Cauze

Cancerele tiroidiene par a fi asociate unui număr de factori de predispoziție genetică și de mediu, dar în ceea ce privește cauzele sale, rămân încă semne de întrebare majore.

Se suspectează că expunerea de mediu la radiații ionizante atât din surse naturale cât și din surse artificiale joacă un rol important, și există proporții semnificativ mai mari de cancer tiroidian în rândul celor expuși la radioterapie de camp extins pentru limfom, sau cei expusi la iod-131 în urma dezastrului de la Carnobâl. Tiroidita și alte boli tiroidiene dau de asemenea predispoziție pentru cancerul tiroidian.

Cauzele genetice includ neoplazia endocrină multiplă tip 2 care sporește remarcabil proporțiile, în special cele ale formei mai rare a bolii, cea medulară.

Semne și simptome

623px-Lymph_node_with_papillary_thyroid_carcinomaMicrografie a unul nod limfatic cu carcinoma tiroidian papilar

Cel mai adesea, primul simptom al cancerului tiroidian este un nodul în regiunea tiroidiană a gâtului

[3]. Cu toate acestea, mulți adulți au noduli de mici dimensiuni în tiroidele lor, însă în general sub 5% din acești noduli sunt constatați ca fiind canceroși. [citare necesară] Uneori, primul semn este Un nodul limfatic de mari dimensiuni. Simptomele ce pot apărea mai târziu sunt durerea la nivelul regiunii anteriaore a gâtului și modificări ale vocii datorită unei implicări a nervului laringeal recurent.

Cancerul de tiroidă este de obicei întâlnit la pacientul eutiroidian, dar simptomele de hipotiroidism și hipertiroidism pot fi asociate cu o tumoră de mari dimensiuni ori una metastatică, bine delimitată.

Nodulii tiroidieni sunt mai îngrijorători atunci când sunt întâlniți la persoane cu vârsta sub 20 ani. Apariția nodulilor benigni la această vârstă este puțin probabilă, și deci potențialul de malignitate este mult mai mare.

Clasificare

Cancerele tiroidiene pot fi clasificate în funcție de caracteristicile lor histopatologice. [8][9] . Se pot distinge următoarle variante (distribuția pe mai multe subtipuri poate demonstra o variație regională):

 • Cancerul tiroidian papilar (75% până la 80% din cazuri[10] ) – adesea regăsit la femeile tinere – prognostic excelent. Poate apărea la femei cu polipoză adenomatoasă familială și la pacienții cu sindromul Cowden.
 • Cancerul tiroidian folicular (10 până la 20% din cazuri [10]); ocazional întâlnit la pacienții cu sindromul Cowden.
 • Cancerul tiroidian medular (5%[10] până la 8% din cazuri) – cancerul calulelor parafoliculare, adesea parte a neoplaziei endocrine multiple de tip 2 [11].
 • Cancerul tiroidian slab diferențiat
 • Cancerul tiroidian anaplazic (mai puțin de 5% din cazuri [10]) nu răspunde la tratament și poate cauza simptome de presiune.
 • Altele:
  • Limfomul tiroidian
  • Carcinom tiroidian cu celule scuoamoase
  • Sarcomul tiroidei

Împreună, tipurile folicular și papilar pot fi caracterizate ca și „cancer tiroidian diferențiat”. [12] aceste tirpuri au un prognostic mai favorabil decât cel medular și cele nediferențiate [13]

 • Microcarcinomul papilar este un subset de cancer tiroidian papilar definit ca având o dimensiune mai mică de sau egală cu 1 cm [14] Cea mai mare incidență de microcarcinom tiroidian papilar în serie de autopsie a fost raportat de Harach și colab., în 1985 care a găsit în cadrul a 36 din 101 autopsii consecutive un microcarcinom incidental. [15 Michael Pakdaman și colab, au raportat cea mai mare incidență într-o serie chirurgicală retrospectivă la 49,9% din 860 cazuri.[16] Strategiile de management pentru microcarcinomul papilar incidental la ecografie (și confirmat la FNAB) variază de la tiroidectomia totală cu ablați de iod radioactiv la doar urmărire. Harach și colab., sugerează folosirea termenului „tumor papilară ocultă” pentru a evita stresarea pacienților cu faptul de a avea cancer. De fapt a fost Woolner și colab., în 1960 cel ce a inventat termenul de „carcinom papilar ocul„ pentru a descrie carcinoamele ≤ 1,5 cm în diametru. [17]

 

Etapele

Cancer tiroidian faza M1

Cancer tiroidian faza N1a

Cancer tiroidian faza N1b

Cancer tiroidian faza T1a

Cancer tiroidian faza T1b

Cancer tiroidian faza T2

Cancer tiroidian faza T3

Cancer tiroidian faza T4a

Cancer tiroidian faza T4b

Detectarea metastazelor

Detectarea oricăror metastaze de cancer tiroidian poate fi efectuată cu ajutorul unei scintigrafii pentru întregul corp folosindu-se iod 131.

Tratamentul

Tiroidectomia și disecarea compartimentului central al gâtului sunt pașii inițiali în tratamentul cancerului tiroidian în majoritatea cazurilor. Operația ce implică păstrarea tiroidei poate fi aplicată în cazurile unde cancerul tiroidian indică o agresivitate biologică scăzută (ex. cancer bine-diferențiat, fără dovezi de metastaze a nodulilor limfatici, un indice MIB-1 scăzut, lipsa alterațiilor genetice majore precum mutații BRAF, rearanjări RET/PTC, mutații p53, etc.) la pacienții cu vârsta mai mică de 45 ani. Dacă diagnosticul de cancer tiroidian bine-diferențiat (ex. cancer tirodiain papilar) este stabilit sau suspectat, se indică operația cu FNA, în vreme ce strategia de așteptare nu este recomandată înnici un ghid bazat pe dovezi. Așteptarea cu urmărire reduce supradiagnosticul și supratratamentul cancerului tiroidian la pacienții în vârstă. Iodul 131 Radioactiv este folosit la pacienții ce au cancer tiroidian papilar și folicular pentru ablația țesutului tiroidian rezidual după chirurgie și pentru tratamentul cancerului tiroidian. Pacienții cu cancer medualr, anaplazic și majoritatea cancerelor cu celule Hurthle nu beneficiază de această terapie.

Iradierea externă poate fi folosită atunci când cancerul nu este rezecabil, atunci când reapare după rezecție sau pentru a alina durerea dată de metastazele osoase.

Sorafenib și sunitinib, aprobată pentru alte indicații arată promițător pentru cancerul tiroidian și sunt utilizate pentru unii pacienți ce nu se califică în trialurile clinice. Numeroși agenți se află în trialuri clinice de fază II și XL184 a început trialul de clasa III.

Tiroidectomia

Tiroidectomie
Intervenție
Chirurgia tiroidei
ICD-9-CM 06.306.5
MeSH D013965

O tiroidectomie este o operație ce presupune îndepărtarea chirurgicală a întregii glande tiroide sau a unei părți a acesteia. Chirurgii efectuează adesea o tiroidectomie atunci când un pacient are cancer tiroidian au altă afecțiune a glandei tiroide (precum hipertiroidism) sau gușă. Alte indicații pentru chirurgie includ pe cea plastică (tiroidă de foarte mari dimnesiuni), sau obstrucție simptomatică (ce cauzează dificultăți la înghițire sau respirație). Tiroidectomia este o procedură chirurgicală comună ce are mai multe complicații potențiale sau sechele, inclusiv: schimbarea temporară sau permanentă a vocii, scăderea temporară sau permanentă a nivelului de calciu, nevoia de înlocuire a hormonului tiroidian pe întreaga durată a vieții, sângerare, infecție, și posibilitatea foarte improbabilă a obstrucției căilor respiratorii datorită unei paralizii bilaterale a corzilor vocale. Complicațiile sunt rare atunci când operația este efectuată de un chirurg experimentat.

Tiroida produce mai mulți hormoni, precum triiodotironina (T3) și tiroxina (T4) și calcitonina.

După îndepărtarea unei tiroide, pacienții consumă un hormon tiroidian sintetic pe cale cale orală – levotiroxina (Synthroid) prentru a preveni hipotiroidismul.

Variantele mai puțin extreme ale tiroidectomiei includ:

 • hemitiroidectomia (sau lobotectomia unilaterală) – îndepărtarea unei jumătăți a tiroidei .
 • istmotectomia – îndepărtarea țesutului bandă (sau istmului) ce conctează cei doi lobi ai tiroidei.

”Tiroidectomia” nu trebuie confundată cu „tirotomia„ care înseamnă a tăia în tiroidă (nu îndepărtarea) acesteia. Tirotomia poate fi efectuată pentru a avea acces la o laringotomie mediană, sau pentru a executa o biopsie.