Tratamente Neurochirurgie

///Tratamente Neurochirurgie
Tratamente Neurochirurgie 2017-11-03T14:24:24+00:00

Chirurgia bazei craniului

Acibadem-Hospitals-Group

Leziunile bazei craniului constituie un grup de leziuni tumorale şi vasculare care sunt localizate la baza creierului într-o regiune delicată şi complexă. Tratamentul acestor leziuni pune serioase dificultăţi doctorilor, întrucât aceştia trebuie să ajute în problemele asociate tumorii concomitent cu păstrarea şi protejarea funcţiei şi anatomiei normale. Aşadar pentru acest domeniu se cer îndemânare, competenţă şi tehnologie de vârf. În spitalele Acibadem Healthcare Group toate patologiile bazei craniului inclusiv tumori cum ar fi meningioame, cordoame, shwanom şi malformaţii vasculare ale bazei craniului cum ar fi anevrisme, malformaţii arteriovenoase şi malformaţii cavernoase sunt operaţii de rutină. Tehnologiile inovative cum ar fi RMN Intraoperator 3 Tesla, radiochirurgia Gamma Knife, disponibile la instituţiile noastre fac aceste tratamente mai sigure ca oricand. Departamentul nostru de neurochirurgie este unul din centrele de importantă majoră din lume, fiind membru şi conducând organizaţii internaţionale, participând şi organizând întruniri internaţionale.

Chirurgia epilepsiei

hall

Departamentul de neurochirurgie pediatrică şi pentru adulţi al Acibadem Healthcare Group efectuează toate tipurile de intervenţii chirurgicale în chirurgia epilepsiei. Tratamentul primar al epilepsiei este medical dar, în circa 20-30% din cazuri, pacientii nu raspund la medicatie. Pentru aceşti pacienţi chirurgia este o optiune. Toate cele trei tipuri de chirurgie a epilepsiei (chirurgia rezectivă, chirurgia de deconectare şi stimularea nervului vag) sunt efectuate cu succes la Acibadem Healthcare Group.

Tratamentul complex al spasticităţii

 

Lunar are loc Consiliul pentru spasticitate în care o echipă multidisciplinară formată din neurochirurgi pediatri, neurochirurgi funcţionali, neurologi pediatri, ortopezi, logopezi şi specialisti în recuperare evaluează şi planifică tratamente pentru copii spastici din toată Turcia. Implanturi de pompe cu baclofen, palidotomii, talamotomii, implanturi pentru stimularea creierului şi rizotomii dorsale selective sunt efectuate pe pacienţii a căror posibilitate de a raspunde la tratament este ridicată. Aceste consilii, formate din medici cu vastă experienţă şi dispunând de infrastructura de înaltă calitate, duc la obţinerea celor mai bune rezultate cu cele mai mari rate de succes comparativ cu rezultatele medicale pe plan internaţional în acest domeniu, aducând pacientului o garanţie ridicată a tratamentului.

Tratament neurochirurgical non-invaziv-Radiochirurgia CYBERKNIFE

cyberknife_kanser_turleri

CE ESTE RADIOCHIRURGIA CYBERKNIFE?
Radiochirurgia CyberKnife este un tratament radioterapeutic noninvaziv, ce foloseste energie de mare intensitate, care trimite din diverse unghiuri fascicule foarte precise de radiaţie. CyberKnife este atât de precis, încît fasciculul de radiaţie poate fi aplicat şi în cazul unor tumori cu forma neregulată, chiar şi al celor care se află în apropierea organelor vitale.
Această caracteristica permite, ca Cyberknife sa poată fi aplicat în multe cazuri, inclusiv, în cazuri considerate inoperabile sau netratabile prin metoda chirurgicală sau alte metode de tratament – oferind multor pacienţi o nouă speranţă de viaţă.

CARE SUNT CAZURILE CE POT FI TRATATE CU CYBERKNIFE?
CyberKnife este recomandat de FDA pentru tratarea tumorilor sau leziunilor aflate în orice parte a corpului pentru care este indicată radioterapia.
Pacienţii trebuie să consulte medicul pentru a  determina, dacă CyberKnife este cel mai potrivit  mod de tratament pentru ei. Cazurile ce pot fi tratate cu CyberKnife sunt:

 • Tumori primare sau metastaze cerebrale
 • Tumori ale coloanei vertebrale
 • Tumori ale maduvei spinării
 • Tumori ale organelor  cu ţesuturi moi (Plămâni, Rinichi, Ficat, Pancreas)
 • Neurinoame acustice
 • Meningioame /tumori craniene
 • Tumori ale glandei pituitare
 • Reziduuri  sau recidive tumorale
 • Malformaţii arteriovenoase
 • Tulburări funcţionale, ca nevralgia trigeminală

CARE SUNT AVANTAJELE  TRATAMENTULUI CU  CYBERKNIFE?

 • Tratament fără durere
  Nu sunt dureri asociate radioterapiei  prin intermediul sistemului de radiochirurgie CyberKnife.
 • Tratament care nu necesită utilizarea unui cadru
  Proprietatea Cyberknife de a corecta mişcarea pacientului elimină durerea şi dezavantajele asociate folosirii unui cadru metalic utilizat în alte technici stereotaxice.
 • Tratament utilizabil în orice parte a corpului
  Unicitatea conceptiei Cyberknife face posibil tratamentul leziunilor sau tumorilor din orice parte a corpului, ceea ce reprezinta o abordare cu totul noua în radiochirurgie. Radioterapia poate fi administrată atât creierului şi coloanei vertebrale cât şi organelor cu  ţesuturi moi cum sunt plămânii, ficatul, rinichii.
 • Tratament ambulatoriu
  Tratamentul cu Cyberknife reduce în mod substanţial riscul complicaţiilor şi perioada de refacere necesară după intervenţiile chirurgicale. Cu CyberKnife este posibilă o radiochirurgie treptată. Doza totală de radiaţie poate fi împărţită în două până la cinci doze mai mici care pot fi administrate în cîteva zile consecutive. Această proprietate  protejeaza mai bine ţesuturile înconjurătoare tumorii, fiind benefică pentru tratarea tumorilor mai mari sau a celor aflate in apropierea unor zone sensibile. După tratament cei mai multi pacienti se pot întoarce acasă şi îşi pot relua activitatea normală.

Cum funcţionează CyberKnife?
CyberKnife este un sistem de emisie de  radiaţii, montat pe braţul flexibil al unui robot care asigură accesul la tumori situate oriunde în organism.
CyberKnife integrează două tehnologii de inalt nivel:

 • Un sistem imagistic care verifică localizarea tumorii şi care este  capabil să compenseze automat mişcările pacientului în timpul emiterii radiaţiei. Acest sistem imagistic elimină necesitatea montării unui cadru pentru cap (metoda invazivă).
 • O sursă de energie montată pe braţul unui robot, cu multiple articulaţii  şi cu şase grade de libertate în mişcare, ceea ce îi permite o exceptională manevrabilitate în focalizarea pe tumori. O puternica sursă de raze X montată pe bratul robotului, localizeaza cu precizie tumoarea din corp şi trimite radiaţii punctual, cu precizie micrometrică din mai mult de 1200 de unghiuri .

Precizia sistemului CyberKnife reprezintă  un progres  major în radiochirurgie.
Sistemul de imagistică radiologică digitală a câmpurilor anatomice şi markerii  implantaţi se utilizeaza pentru orientarea precisă a radiaţiei. Fasciculele de radiaţii  sunt focalizate convergent pe tumoare pentru a maximiza cantitatea de radiaţie care ajunge în  tumoare şi a minimiza expunerea la iradiere a ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii.

Cum se desfăşoară  tratamentul?

Procedura de tratament cu CiberKnife constă în şase etape:

 • Consultarea pacientului: Eligibilitatea pacientului pentu tratamentul CyberKnife este evaluată de către medicul său şi echipa noastră de tratament CyberKnife. După ce se decide că pacientul este potrivit pentru tratamentul CyberKnife, urmează stabilirea schemei de  tratament.
 • Stabilirea schemei de tratament: Depinde de protocolul tratamentului. Pentru  tratamentul intracranian  se folosesc măşti faciale care ajută la  imobilizarea pacientului şi urmarirea leziunii; pentru tratamentul extracranian se folosesc markeri mici de metal sau  aur, sau pacientul poate fi echipat cu o vestă de urmărire  “Synchrony”. Montarea măştii faciale este noninvazivă şi nedureroasa,  spre deosebire de  cadrul pentru cap folosit în procedeele de radioterapie anterioare . În cazul când sunt necesari markeri, aceştia sunt mici (trei până la patru milimetri lungime) iar montarea lor  cauzează un minim disconfort pacientului. Vesta de urmarire “Synchrony”  este folosită pentru urmărirea markerilor dinamici care se mişcă odată cu respiraţia.
 • Vizualizare CyberKnife: cand pacientul a fost imobilizat în poziţia  necesara şi i
  s-au montat elementele de urmărire, sunt luate imagini de localizare ale leziunii. Imaginile CT sunt necesare, dar în acelaşi timp se pot combina foarte rapid şi cu imagini de RMN, PET sau angiografie 3-D.
 • Planificarea tratamentului: După vizualizare pacientul poate pleca şi urmează stabilirea schemei de tratament. Medicii şi fizicienii pot dezvolta rapid schema de tratament graţie vitezei de calcul a sistemului de planificare al CyberKnife.
 • Administrarea tratamentului: După planificarea tratamentului pacientul revine pentru administrare. Pacientul este poziţionat în mască sau în vesta de urmărire “Synchrony”. În timp ce pacientul este  întins pe masa de tratament, braţul robotului se mişcă încet în jurul pacientului şi localizează cu precizie poziţia leziunii-ţintă şi emite în timp real, din cele mai potrivite unghiuri, radiaţia. Nu este nevoie de anestezie. Procedura întreagă durează numai 30-60 de minute după care pacientul este liber să se întoarcă la activitatea normală.
 • Urmarirea pacientului: La fel ca după orice tratament de  radioterapie sau  radiochirurgie, este necesară urmarirea radiologică şi clinică a bolnavului pentru a monitoriza evoluţia.

Caracteristici technice ale CyberKnife:

 • Robot cu şase articulatii cu manevrabilitate excepţională
 • Accelerator linear 40 kg ce generează  raze X de 6 MV
 • 12 colimatoare de diverse diametre între 5 şi 60 mm
 • Colimator IRIS ce poate fi reglat la diametrul tuturor celorlalte colimatoare
 • Schimbător automat de colimator
 • Greutatea sistemului CyberKnife (robotul şi LINAC)1586 kg
 • Masa de tratament care se poate mişca în 6 planuri
 • Greutatea mesei de tratament 453 kg
 • Sensibilitatea clinică totală sub 1mm
 • Posibilitatea  de a iradia din 1200 de unghiuri diferite
 • Posibilitatea medicilor şi fizicienilor  de a planifica tratamentul la spital sau de la distanţă
 • Singurul sistem din lume capabil să excute radiochirurgie în orice parte din corp  fără  cadru
 • Capabilitatea de imagistică în timp real pe durata tratamentului
 • Posibilitatea poziţionării automate a pacientului în timpul tratamentului
 • Posiblitatea unui tratament de mare fineţe şi neîntrerupt de mişcările pacientului datorate respiraţiei
 • Administrează tratamente în una sau mai multe şedinţe