PROTEJAREA COLOANEI VERTEBRALE ÎN TIMPUL SARCINII

//PROTEJAREA COLOANEI VERTEBRALE ÎN TIMPUL SARCINII


Daca planificați să rămâneți însărcinată, verificați aceste câteva puncte în scopul de a evita problemele ortopedice generate de creșterea în greutate în perioada de gestație.

Sarcina este perioada în care corpul femeii se schimbă continuu, de la debut până la sfârșit. Cele mai evidente schimbări sunt burtica în creştere și acumularea în greutate.

Cunoașteți cum aceste schimbări vor afecta sistemul musculo-scheletic, în special coloana vertebrală?

Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, specialist în ortopedie si traumatologie la spitalului Acibadem International, subliniază că coloana vertebrală trebuie protejată foarte atent în timpul sarcinii și împărtășește cu noi următoarele informații despre cele mai frecvente afecțiuni care apar în perioada menționată: “Există două momente importante care trebuie gestionate în perioada sarcinii.  Unul dintre acestea implică problemele mecanice, iar celălalt sunt modificările hormonale. Sarcina este perioada în care crește greutatea corporală. Centrul de greutate se deplasează înainte. Aceasta determină ca întregul sistem scheletic să fie supus unei încărcări mai mari. În plus, modificările hormonale sporesc retenția de lichide. Mușchii și ligamentele devin mai laxe. Toate aceste schimbări duc la anumite probleme. Cele mai frecvente probleme sunt durerile de spate inferioare și superioare. De asemenea, acestea includ tenosinovita (inflamația tendonului) în tendoanele mâinilor, precum și entraparea nervului. Rar se dezvoltă osteoporoza (pierderea masei osoase) la nivelul șoldului. Pe măsură ce mușchii și ligamentele devin mai laxe, este posibil ca pelvisul să se lărgească. Femeile gravide pot avea dureri la nivelul gleznelor și genunchilor.”

EXERCIȚII PENTRU FEMEI ÎNSĂRCINATE

Exercițiile de pilates și yoga sunt foarte benefice pentru femeile însărcinate atunci când se fac în mod corespunzător și sub supravegherea unui instructor expert în domeniu. Astfel de exerciții ajută la menținerea rezistenței țesuturilor musculare.

MENȚINEȚI GREUTATEA SUB CONTROL!

Există anumite constatări că acumularea în greutate și creșterea presiunii în partea inferioară a spatelui, precum și hormonul de relaxare a ligamentelor denumit relaxin, favorizează alunecarea discului intervertebral și duce la apariția herniei de disc. Hernia de disc se referă la migrarea discurilor intervertebrale posterior de poziția inițială și condiționează comprimarea măduvei spinării.

Prin urmare, este necesar să monitorizați acumularea în greutate și să încercați să vă mențineți într-o formă cât mai bună în timpul sarcinii. Odată ce o femeie este însărcinată, optiunile de menținere a stării corpului scad semnificativ. Capacitatea de mișcare a femeilor gravide devine limitată într-o anumită măsură. Această condiție continuă și o perioadă de timp după naștere datorită începutului perioadei de alăptare. De aceea, pe lângă creșterea controlată în greutate și alimentația sănătoasă, femeile trebuie să aibă grijă să fie în formă fizică bună anterior de graviditate. Aceasta condiționează ca sarcina să decurgă fără durere și alte probleme.

Femeilor însărcinate este recomandat să poarte pantofi cu platformă și tălpi ortopedice, se recomandă o grosime uniformă a tălpii de 2-3 cm. În cazul piciorului plat sau altor deformări ale picioarelor, este posibil ca acestea să reapară în timpul sarcinii.

EXISTĂ PERIOADE DE RISC SPECIFICE

Problemele apar în cel de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Prof. Dr. Özbaydar afirmă că durerea în partea inferioară a spatelui se observă odată cu acumularea în greutate și arată că femeile încep să sufere de spasme în a doua și a treia lună de gestație. De asemenea, există probleme legate de carența  mineralelor, cum ar fi calciu și magneziu, în timp ce cauza exactă este necunoscută. În timpul ultimelor săptămâni de sarcină, pot apărea anumite probleme la încheietura mâinii datorită blocării nervului și retenției de lichide în organism.

PROBLEMELE DE SĂNĂTATE ASOCIATE GREUTĂȚII EXCESIVE

În cazul în care persoana suferă de boli de spate sau gît anterior de sarcină, aceste condiții se agravează în timpul sarcinii. În plus, deoarece centrul de greutate se deplasează înainte, capacitatea de mișcare devine restrânsă și mușchii devin mai slabi. Ca consecință rezultă o presiune crescută la nivelul spatelui. Toate acestea conduc la deformări posturale și dureri.

EXERSAREA FIZICĂ ESTE ESENȚIALĂ

În timpul nașterii, femeile sunt capabile să reducă durerea de travaliu, cu condiția că au o pregătire fizică corespunzătoare. De asemenea, respirația corectă este importantă. Ambii acești factori asigură ca femeia să nască mai sănătos și să evite probleme ortopedice.

PROBLEME: TEMPORARE SAU PERMANENTE?

Precizând că problemele întâlnite în timpul sarcinii sunt temporare, prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar afirmă că: „De exemplu, osteoporoza la nivelul osului iliac ce se dezvoltă în ultimele săptămâni de sarcină, se vindecă de la sine în 6 – 12 luni după naștere. Sindromul de tunel carpian la nivelul încheieturilor se manifestă clinic în ultimele săptămâni de sarcină. Această afecțiune se vindecă de la sine în timpul primelor patru până la șase săptămâni de la naștere. În cazul în care problema nu este rezolvată desinestătător, este necesar de consultat un specialist; în caz contrar, afecțiunea poate deveni permanentă.”

CARE SUNT URMĂRILE ÎN PERIOADA DE DUPĂ NAȘTERE?

După ce o femeie rămâne gravidă, coloana vertebrală își schimbă forma mecanic, iar modificările duc la deformări de postură din cauza creșterii continue în greutate a mamei, precum și creșterea greutății copilului în uter. Necătând la faptul că femeile își pierd din greutate după naștere, acestea continuă să sufere de probleme la nivelul coloanei vertebrale, deoarece copiii lor încep să crească și să devină mai grei.

2017-11-03T14:24:25+00:00