Nouă eră TAVI în repararea valvelor aortice!

//Nouă eră TAVI în repararea valvelor aortice!

 

TAVI (Implantare valvulară aortică transcateter)

Metoda TAVI, care a devenit răspândită la nivel mondial ca rezultat al progreselor tehnologice și o abordare care prioritizează confortul pacientului, permite tratarea bolilor valvei aortice fără intervenții chirurgicale deschise.

Până acum câțiva ani, pacienții cu calcificarea valvei aortice sau cu stenoza valvei aortice (îngustare) nu puteau fi tratați decât prin intervenții chirurgicale deschise (clasice). Aceasta implică înlăturarea valvei aortice după deschiderea cutiei toracice și implantarea unei proteze în locul ei. Pacienții au prezentat complicații asociate intervenției chirurgicale timp de câteva zile, uneori săptămâni. Acum însă, o metodă mai modernă de tratament a ajuns în centrul atenției și se numește TAVI (Implantare valvulară aortică transcateter).

Aorta este accesată prin artera femurală sau alt vas de sânge din organism, fără a efectua incizii. Dr. Profesorul Sinan Dağdelen, specialist cardiolog în cadrul Spitalului Acıbadem Kadıköy, afirmă că acest lucru este urmat de anularea funcției valvei proprii a pacientului și de implantarea unei proteze noi în interiorul acesteea.

Pacienții revin la viața cotidiană în câteva zile

Stenoza valvei aortice, care de obicei se întâlnește la persoanele cu vârsta medie de 60 de ani, este una dintre bolille care progresează lent. Aceasta este o boală dobândită și se manifestă la un nivel grav după 75 sau 80 de ani, progresează rapid cu avansarea în vârstă. Pacienții în stadiile incipiente prezintă simptome precum, amețeli imediat după ridicarea în picioare, de asemenea, dereglări de echilibru soldate uneori cu leșinul pacientului. Deoarece alimentarea cu sânge a creierului și a altor organe scade semnificativ în cazurile de stenoză a valvei aortice, pacienții au tendința să obosească mai repede și să înceapă să se confrunte cu dificultăți de respirație și dureri în piept. Pacienții care consultă un specialist cu aceste acuze efectuiază anumite investigații.

După procesul de diagnostic, metoda TAVI este de elecție în tratamentul pacienților de vârstă înaintată pentru care chirurgia pe cord deschis este riscantă. Afirmând că metoda nu a fost atât de avansată tehnic după cum s-a estimat în stadiile inițiale, dr. Profesorul Dağdelen subliniază faptul că progresele actuale și experiența acumulată au redus semnificativ riscul de mortalitate si handicap: “Indicatorii de risc sunt de la 1 la 2%. În plus, riscul de sângerare, de paralizie, de infecție sau de afectare a plămânilor este semnificativ mai scăzut în comparație cu intervenția chirugicală pe cord deschis. Perioada de spitalizare în terapie intensivă durează doar câteva ore. După terapia intensivă, cu excepția cazului în care pacientul prezintă o anumită problemă pulmonară, anemie sau boală de rinichi, el este transferat într-un salon obișnuit. În unele cazuri, este posibil ca pacientul să rămână în terapie intensivă pentru o noapte. Pe lângă faptul că acordă prioritate confortului pacientului, această metodă asigură, de asemenea, ca pacientul să se ridice în picioare, să meargă la baie și să mănânce în numai câteva ore după operație. Dacă nu există complicații postoperatorii, pacienții sunt externați peste două zile.”

Recuperarea pacientei în vârsta de 83 de ani prin procedura TAVI

Mulți factori, cum ar fi vârsta, prezența afecțiunilor de sistem și riscurilor ridicate pentru intervenția chirurgicală deschisă, recomandă aplicarea metodei TAVI. Se prezintă cazul pacientei Leman Emine Bostanci, în vârstă de 83 de ani, care a fost tratat de profesorul Sinan Dağdelen prin această metodă.

Doamna Leman a prezentat un istoric medical de operație bypass și hipertensiune arterială, precum și alte afecțiuni concomitente, în special boli de rinichii și plămâni. De asemenea, ea prezenta calcifierea valvelor cardiace, modificare legată de vârstă.

Profesorul Dağdelen spune: “Această pacientă, cu afecțiuni valvulare asociate cu o boală coronariană (afectarea vaselor care furnizează sânge spre inimă), de asemenea, suferea de stenoză aortică. În timp ce un alt tip de intervenție chirurgicală pe cord a fost necesară din cauza calcificării, o astfel de operație în aceste condiții era foarte riscantă ” și explică cazul acestei paciente după cum urmează: Leman a prezentat următoarele acuze: dispnee pronunțată, slăbiciune, oboseală și incapacitate de a menține funcțiile vitale. După anumite examinări, am decis să folosim metoda TAVI. Operație, care a fost efectuată cu abordul prin artera femurală, a durat aproximativ 40 de minute. Am folosit toate avantajele metodei și am finisat tratamentul pacientei noastre de 83 de ani, care a fost externată din spital după 3 zile. ”

TRATAMENT CU ABORDARE MULTIDISCIPLINARĂ

Deși metoda TAVI este aplicată de către cardiologi datorită grupului de boli asociate cu aceasta, există o abordare multidisciplinară a tratamentului. Profesorul Sinan Dağdelen notează că anterior de inițierea tratamentului, ei discută o multitudine de factori precum starea inimii, structura vasculară a pacientului, metoda de anestezie optimă și iau decizii împreună cu mulți specialiști din domeniile precum anesteziologie, radiologie și chirurgia bolilor cardiovasculare.

Valva inimii este introdusă prin vasele de sânge

Profesorul Dağdelen împărtășește următoarele informații despre metoda TAVI, care este utilizată pentru a trata bolile valvei aortale fără intervenție chirurgicală deschisă: “Metoda poate fi aplicată în două moduri diferite. Metoda transfemurală implică intrarea în artera femurală, într-o manieră similară unei angiograme. Valva, care este introdusă în corp prin arteră, este implantată în interiorul inimii prin poziționarea în interiorul valvei aortice proprii a pacientului. Cu toate acestea, este posibil ca artera femurală să fie blocată la unii pacienți. În astfel de cazuri, se folosește abordul chirurgical transapical. Aceasta, de asemenea, nu necesită intervenție chirurgicală și implică implantarea unei noi valve prin intermediul unui vas de sânge după o mică incizie la nivelul umărului, gâtului sau toracelui. Dacă pacientul corespunde abordului transfemural TAVI, care necesită ca artera femurală să fie neblocată, este de elecție față de cealaltă metodă, deoarece este mai convenabilă și practică.

2018-02-05T20:14:26+00:00