Noi practici în domeniul fertilizării in vitro

//Noi practici în domeniul fertilizării in vitro

Progresele în domeniul fertilizării in vitro, metodă considerată a fi singura opțiune realistă pentru multe cupluri de a avea copii, au crescut semnificativ rata de succes în tratamentul infertilității. Să aruncăm o privire mai atentă asupra acestor progrese, începând de la reducerea utilizării medicamentelor până la crioconservarea embrionilor.

În Turcia, istoria dezvoltării fertilizării in vitro începe de peste 30 de ani. Metoda, care a fost aplicată pentru prima dată în 1978 în Anglia, a fost implementată și în Turcia după o scurtă perioadă de timp. Inovațiile și îmbunătățirile în domeniul fertilizării in vitro, care au fost primite cu mare uimire și au fost considerate a fi un miracol încă din prima zi, cresc rata de succes a tratamentului infertilității. În prezent, șansa de a avea un copil prin acest tratament este de peste 50%, în funcție de vârsta mamei și de rezerva ovariană. Profesorul Faruk Buyru, director și ginecolog/obstetrician la Centrul de Reproducere și Fertilizare in Vitro al Spitalului Acibadem Fulya ne furnizează informații despre metode noi în domeniul fertilizării in vitro.

Singura opțiune în unele cazuri

Fertilizarea in vitro este considerată ultima opțiune pentru cuplurile care nu pot avea copii din cauza anumitor probleme din partea mamei sau a tatălui sau în cazul infertilității inexplicabile. Afirmând că această metodă, care este ultima soluție în unele cazuri și singura opțiune în alte cazuri, a fost inventată în primul rând ca o soluție pentru femeile cu trompelor uterine blocate și spune: “Tuburile falopiene constituie mediul în care spermatozoidul și ovulul se unesc și are loc concepția. În trecut, specialiștii au încercat să deblocheze trompele uterine înfundate prin intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, rata de succes pentru această metodă nu a fost foarte înaltă. Tehnica de fertilizare in vitro a fost inventată atunci când cercetarea privind concepția extracorporală a condus la rezultate bune. În timp ce metoda este considerată, în principal, soluția pentru femeile cu tuburile falopiene blocate, ea poate fi utilizată, de asemenea, în cazuri de infertilitate inexplicabilă și masculină sau din alte motive”.

Fertilizarea in vitro devine opțiunea de elecție pentru femeile cu tuburile falopiene blocate și bărbații cu numărul scăzut de spermatozoizi. Metoda este utilizată și în cazurile în care inseminarea artificială nu conduce la rezultate bune. Rezerva ovariană la femei începe să scadă după vârsta de 35 de ani, iar rata de scădere devine mai înaltă după vârsta de 38 de ani.

Prin urmare, femeile care doresc să aibă copii sunt avertizate în vederea unei sarcini la vârste înaintate. Profesorul Buyru clasifică inovațiile în domeniul fertilizării in vitro în următoarele secțiuni:

Doze reduse de medicamente

În prezent, doza medicamentelor utilizate anterior de fertilizarea in vitro este mai mică. Este cunoscut faptul că hiperstimularea ovariană induce anumite efecte adverse. Se consideră ideal producția de la 8 până la 15 ovocite. De aceea, specialiștii prescriu un număr mai mic de medicamente în doze reduse și asigură pacientului un tratament optimal. Cu alte cuvinte, dozele de medicamente și durata de administrare au scăzut considerabil în comparație cu perioada anterioară. În mod normal, o femeie produce unul sau două ovocite lunar. Unul sau două ovocite pot fi suficiente pentru înseminarea artificială, dar fertilizarea in vitro necesită cel puțin cinci sau șase ovocite. În trecut, se utiliza o cantitate mai mare de medicamente. De asemenea, mai mult de un embrion se transfera în uter și acest lucru a dus la sarcini multiple. Acum se cunoaște că sarcinile multiple sunt periculoase atât pentru mame, cât şi pentru bebeluşi.

Transferul de blastocist

Această metodă implică poziționarea embrionilor în interiorul uterului în a cincea zi de dezvoltare față de transferul tipic de embrioni din ziua a 3-a. Această metodă este denumită “transfer de blastocist”. Posibilitatea unui embrion de a duce la sarcină este mai mare în ziua a cincea. Transferul unui embrion în ziua a 5-a se asociază cu o rată de sarcină mai înaltă. Cu toate acestea, așteptarea până în ziua a 5-a poate să nu fie posibilă pentru toate femeile. Esențial este ca specialiștii să decidă în ziua transferului în funcție de starea fiecărui pacient.

Crioprezervarea embrionilor

Congelarea rapidă a embrionilor în stadiul de blastocit în a cincea zi și transferul ulterior al acestora după decongelare se asociază cu rata de sarcină la fel de ridicată ca cea a transferului de embrioni proaspeți. Prin urmare, există afirmații precum că este mai benefic transferul embrionilor peste una sau câteva luni după stimularea ovariană comparativ cu transferul imediat. Popularitatea noii metode crește cu fiecare zi. De exemplu, este posibil ca hormonii mamei să aibă un efect advers asupra uterului și să scadă posibilitatea de sarcină. Atunci când ovarele sunt stimulate, apar probleme cum ar fi balonarea, ascita (acumularea de lichid în cavitatea abdominală), scăderea producției de urină și riscul de coagulare. În astfel de cazuri, crioprezervarea embrionilor dă rezultate mai bune. Această metodă protejează sănătatea femeii și este asociată cu o rată mai înaltă de sarcină. De asemenea, poate fi o alternativă pentru familiile care doresc copii într-o perioadă ulterioară din motive sociale, deoarece embrionii rămân în stadiul în care sunt înghețați. Pe durata depozitării embrionilor congelați, rata sarcinii continuă să fie înaltă comparativ cu alte metode, chiar dacă potențiala mamă înaintează în vârstă.

Transferului unic de embrioni

Regulamentele care au intrat în vigoare în 2011 au impus restricții la numărul de embrioni care pot fi transferați unei femei într-o singură procedură. Conform reglementărilor, un singur embrion poate fi transferat în timpul fertilizării in vitro în cazul femeilor cu vârsta sub 35 ani și cel mult doi pentru femeile mai în vârstă. Aceste restricții urmăresc să diminueze incidența sarcinilor multiple, deoarece acestea cresc posibilitatea producerii avorturilor spontane și nașterilor premature. Astfel de cazuri pot afecta atât bebelușii care se nasc cât și perioada de sarcină. Prin urmare, sarcinile multiple nu mai sunt acceptate ca succes în tratament și sarcina unică a devenit obiectivul principal în ultimii ani.

Medicația post-transfer embrionar

Injecțiile tipic folosite ca medicație într-o procedură de post-transfer embrionar la moment sunt înlocuite de medicamente cu administrare vaginală. Aceasta se datorează faptului că injecțiile cu progesteron utilizate după transferul de embrioni sunt foarte dureroase și incomode. Medicamentele cu administrare pe cale vaginală sunt mai convenabile față de acestea.

Diagnostic genetic

Înainte de transfer, se analizează structurile genetice ale embrionilor. Diagnosticul genetic de preimplantare și metodele de screening permit selectarea embrionilor sănătoși. Aceasta crește rata de sarcină. Embrionii sunt examinați în a cincea zi în loc de a treia zi, ceea ce permite examinarea unui număr mai mare de cromozomi.

Condițiile de laborator

De asemenea, se îmbunătăţesc mediile pentru dezvoltarea embrionilor. Aceste medii cresc rata de sarcină. În plus, este posibil ca embrionii să fie monitorizați prin intermediul Embrioscopului, un incubator foarte performant dotat cu o cameră de luat vederi fără scoaterea acestora din incubator. Dezvoltarea embrionilor este urmărită prin intermediul pozelor și astfel se evită expunerea embrionilor la temperaturile camerei.

 

2017-11-10T13:37:22+00:00