La ce trebuie să se aștepte pacienții în tratamentul cancerului de sân?

/, Noutăți/La ce trebuie să se aștepte pacienții în tratamentul cancerului de sân?

 

Cercetările științifice privind cancerul de sân, care a deveni o boală tratabilă, se dovedesc a fi cu rezultate foarte promițătoare. În prezent, majoritatea noilor metode, care continuă a fi în stadiul de cercetare, nu se practică încă. Totuși, se preconizează că acestea vor face parte din tehnicile standard de tratament ale viitorului.

Cercetările privind cancerul mamar, de care suferă una din opt femei, continuă să fie derulate în întreaga lume. În timp ce nici una dintre metodele rezultate încă nu sunt practicate în nici o clinică, specialiștii afirmă că ele pot fi incluse în  tratamentul standard în viitorul apropiat.

Prof. asoc. Dr. Tamer Karșıdağ, chirurg general și medic șef al Spitalului Acibadem Taksim, afirmă că cercetarea cancerului mamar poate fi împărțită în patru categorii principale: cercetarea cauzelor, cercetarea privind reducerea riscurilor, cercetarea privind tratamentele, testele noi de laborator și tehnici de imagistică.

Mai mult exerciții fizice și mai multă lumină solară sunt esențiale!

Studiile care examinează cauzele bolii, accentuează efectele exercițiilor fizice, dezechilibrului în greutate și dietei asupra cancerului mamar.

Prof. asoc. Dr. Tamer Karșıdağ afirmă că printre studiile menționate mai sus, cele despre influența expunerii solare sunt deosebit de frapante și susține că: “Există un studiu care demonstrează că cei care sunt expuși timp mai îndelungat la lumina solară sau alte tipuri de lumină sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta cancer mamar decât cei care petrec mai mult timp în interior”.

De asemenea, constatările cercetărilor privind supraponderabilitatea, prea multe alimente grase în dietă, precum și adoptarea unui stil de viață sedentar indică factul că cresc riscul de cancer. Prof. asoc. Dr. Tamer Karșıdağ comunică nouă următoarele informații despre această problemă: “Ceea ce este important aici este sfatul general oferit pentru toate tipurile de cancer, prezența fructelor și legumelor proaspete în dietă și absența alimentelor procesate sunt exemple pentru astfel de sfaturi.

Cel mai important lucru este însă să știm că exercițiul este benefic și că este necesar ca persoanele să fie mai atente în ceea ce privește includerea alimentelor grase în dietă “

Factorii genetici și legați de mediu sunt importanți

A doua parte a cercetării privind cauzele cancerului mamar constă în studii genetice. Cercetările privind utilizarea eficientă a testelor genetice, în special pentru mutațiile BRCA1 și BRCA2 continuă. Prof. asoc. Dr. Tamer Karșıdağ explică cercetarea privind mutațiile genetice în felul următor: “Mutațiile genetice identificate în afara mutațiilor BRCA1 și BRCA2 nu prezintă semnificație majoră fiind analizate separat, dar posibilitatea ca aceste să reprezinte factori de risc devine o problemă care trebuie atenționată și evaluată împreună cu alți factori. Astfel de mutații genetice mici formează, de asemenea, domenii de cercetare pentru noi studii. Similar studiilor privind efectele expunerii la lumina solară, există și alte studii care se concentrează asupra posibilității creșterii riscului de cancer mamar din cauza factorilor de mediu. În lumea modernă, femeile tind să neglijeze perioadele de odihnă necesare organismului pentru recuperare. Chiar somnul la ore târzii este un factor negativ pentru sănătatea femeilor”.

Medicamentele utilizate în tratament pot preveni cancerul

Pe lângă intervenția chirurgicală, tratamentul cancerului mamar implică, de asemenea, terapie medicamentoasă și terapie hormonală. Există studii privind eficacitatea tratamentelor hormonale în reducerea riscului de cancer mamar. Prof. asoc. Dr. Tamer Karșıdağ comunică că: “Din cauza efectelor secundare, hormonii nu au fost niciodată utilizați în scopul profilaxiei cancerului de sân. Scopul actual a cercetării este găsirea răspunsului la întrebarea dacă medicamentele care sunt utilizate în mod obișnuit după intervenție chirurgicală pot fi de asemenea utilizate pentru prevenirea cancerului de sân. În prezent, există un număr mare de efecte secundare care rezultă din astfel de tratamente preventive. Cu toate acestea, posibilitatea producerii de medicamente cu efecte secundare mai mici are un potențial de rezultate promițătoare.

Cercetarea privind rolul vitaminei A în tratamentul cancerului de sân, precum și în osteoporoză, hipercolesterolemie, de asemenea, continuă. În acest context, se consideră că extractele din semințe de struguri, acidul folic și acizii grași, cum ar fi Omega 3, precum și vitaminele B6 și B12, au un efect asupra reducerii riscului de cancer la sân, atunci când sunt incluse în dietă ca suplimente. Cu toate acestea, Prof. asoc. Dr. Tamer Karșıdağ subliniază că acest efect nu trebuie perceput drept fapt că semințele de struguri previn cancerul de sân.

Formațiunea tumorală care este localizată pe partea interioară a canalelor galactofore și are un aspect similar cu cea a tumorilor în stadiu incipient este denumită CDIS (Carcinom ductal in situ). Cu toate acestea, cercetătorii nu știu încă ce tipuri de CDIS progresează agresiv și se transformă în carcinoame invazive. Pentru a prezice evoluția unor astfel de carcinoame, este evaluată o valoare numită “scorul oncotyp DX”. Testul legat de acest scor presupune evaluarea posibilității de recurență a cancerului în viitor.

“Ceea ce este important este sfatul general oferit pentru toate tipurile de cancer, includerea fructelor și legumelor proaspete în regimul alimentar și excluderea alimentelor procesate sunt exemple pentru astfel de sfaturi.”

Va fi posibil obținerea mai multor informații

Cercetările privind boala, propriu-zis implică studierea celulelor tumorale în sistemul circulator. Prof. asoc. Dr. Tamer Karșıdağ afirmă că cercetările continuă privind depistarea modalităților de localizare a acestor celule prin intermediul testelor de sânge: “După intervenție chirurgicală, cancerul de sân este eliminat. Celulele tumorale circulante în sânge sunt studiate pentru a determina dacă depistarea acestora în sânge mai târziu poate fi o indicație de recurență și dacă acestea pot constitui un factor în evaluarea eficacității după tratamentul cazurilor de cancer mamar avansat. Se consideră că aceasta poate servi ca metodă pentru diagnosticarea precoce sau urmărirea evoluției în viitor. Deși aceasta are potențialul de detectare a tumorilor într-o etapa precoce decât cele care pot fi detectate prin imagistică, aceasta metodă nu este utilizată în scopuri clinice încă.”

Una din cele mai noi metode de imagistică este tomosinteză 3D (Imagistică tridimensională de tehnologie înaltă TOMOSITENZA) care este utilizată în Spitalul Acıbadem Taksim. Prof. asoc. Dr. Tamer Karșıdağ susține că există numeroase persoane ale căror tumori nu au fost detectate prin intermediul mamografiei și altor metode, atât în Turcia, cât și în străinătate, însă au fost diagnosticate cu ajutorul tomosintezei 3D.

Există, de asemenea, dispozitive care pot prezenta imagini moleculare ale sânilor prin tehnica “scintimamografiei”. Examinarea implică utilizarea agentului radioactiv numit “trasor”, care se fixează de celulele cancerului mamar și se administrează intravenos. După injectare, se utilizează o cameră specială pentru obținerea imaginilor. Prof. asoc. Dr. Tamer Karșıdağ împărtășește următoarele informații despre medicamentele de generație nouă: “Există studii privind un grup de medicamente care sunt numite” medicamente terapie țintită”. Aceste medicamentele care se atașează la o anumită genă în scopul tratării acesteia sunt deosebit de promițătoare pentru viitor”.

2017-11-03T14:24:28+00:00