Imagini 3D cu Radiatii Ultra-Low în Scolioză

//Imagini 3D cu Radiatii Ultra-Low în Scolioză

 

Multe afecțiuni ortopedice diagnosticul cărora a fost efectuat prin metode precum MRI (Rezonanță Magnetică Nucleară) și radiografie convențională, în special scolioza, pot fi acum diagnosticate prin metoda EOS, un dispozitiv care aplică o doza de radiații foarte scăzută.

Multe boli în domeniul ortopediei și traumatologiei sunt evaluate prin metode imagistice bidimensionale. Una dintre aceste boli este scolioza – o deformare tridimensională complexă a coloanei vertebrale. Evaluarea scoliozei, de regulă efectuată prin imagini bidimensionale și până în prezent, implică obținerea unei imagini posteroanterioare a coloanei vertebrale a pacientului, urmată de imagini laterale după ce pacientul își schimbă poziția. Imaginile obținute în acest fel pot oferi doar date pentru analiza bidimensională. Dr. Profesorul Ahmet Alanay, specialist ortoped și traumatolog în cadrul Spitalului Acıbadem Maslak, afirmă că tomografia computerizată (CT), care a fost singura metodă de obținere a imaginilor tridimensionale până în prezent, nu poate fi utilizată în evaluarea scoliozei, deoarece această metodă implică doze ridicate de radiație, precum și nu permite pacientului să fie examinat în poziție verticală. Dr. Profesorul Alanay afirmă că: “CT nu este o metodă adecvată, deoarece există o diferență de 10 până la 20 de grade în curbura coloanei vertebrale la poziționarea pacientului pe orizontală şi verticală. Dispozitivul EOS, inspirat de invenția fizicianului laureat al premiului Nobel, Georges Charpak, înlătură această problemă “.

Dispozitivul EOS este echipat cu două tuburi dublu-paralele și permite obținerea imaginilor din față, din spate și din profil fără ca pacientul să-și schimbe poziția. În plus, chiar dacă calitatea imaginilor în scolioză prezentate de cele mai avansate dispozitive de radiografie nu sunt suficient de satisfăcătoare, imaginile obținute prin dispozitivul EOS sunt de înaltă calitate în ansamblu, deoarece dispozitivul scanează întregul corp. Aceasta prezintă un avantaj major pentru medici. Dr. Profesorul Alanay accentuiază importanța acestei proprietăți în felul următor: “Calitatea imaginii este foarte importantă pentru chirurgii noștri. Aceasta se datorează faptului că decizia efectuării intervenției chirurgicale sau aplicării corsetului de corecție în scolioză depinde de măsurările efectuate asupra imaginilor obținute. Atunci când imaginile sunt de calitate scăzută, identificarea punctelor de măsurare devine dificilă. Prin urmare, imaginile radiografice au o marjă de eroare de +/- 5 grade. ”

IMAGINI DE CALITATE ÎNALTĂ CU DOZE DE RADIAȚII MINIME

Dispozitivul EOS face posibilă reconstructia 3D printr-un software special. Aparatul obține simultan două imagini diferite în aceeași poziție a pacientului și oferă chirurgului oportunitatea de a efectua analize pe o imagine tridimensională (3D). Acest lucru favorizează ca deformările să fie înțelese mai bine. Profesorul Alanay descrie principiul intervenției chirurgicale în scolioză ca fuziune osoasă la nivelul coloanei vertebrale care determină cea mai bună corecție posibilă pentru a oferi pacientului o capacitate maximă de mișcare. Alanay spune: “Chiar și cea mai mică schimbare a numărului de vertebre fuzionate poate influiența considerabil calitatea vieții pacientului”.

Cea mai remarcabilă caracteristică a dispozitivului EOS, utilizat în multe centre medicale din întreaga lume, este faptul că se obțin imagini cu o doză foarte scăzută de radiații. Se cunoaște că dispozitivul EOS din prima generaţie a redus doza de radiații de 5 până la 10 ori. Protocolul cu microdoză al dispozitivului EOS de nouă generație, a cărui utilizare a început în a doua jumătate a anului 2015 în Departamentului de Sănătate a Coloanei Vertebrale în cadrul Spitalului Acıbadem Maslak, asigură realizarea imaginilor cu doze de radiații mai mici de încă 10 ori.

O nouă dovadă în tratamentul și monitorizarea scoliozei

Dr. profesorul Alanay afirmă că studiile științifice care implică dispozitivul EOS pot determina schimbări semnificative: “Noi credem că vom fi în măsură să formăm anumite modele de conduită a scoliozei prin analiza imaginilor 3D ale copiilor monitorizați de la o vârsta foarte fragedă. Aceste modele vor permite să determinăm dacă o anumită curbură va progresa sau nu. Estimarea prealabilă a evoluției bolii este importantă. La momentul actual, pentru a evalua progresul bolii, noi efectuăm proceduri imagistice la copii fiecare 6 luni. Uneori, pacientului cu scolioză se recomandă purtarea corsetului de corecție timp de 20 de ore zilnic. Dacă noi am putea stabili prin imagistica 3D care cazuri vor progresa, vom fi în măsură să întrerupem procedurile de imagistică și de tratament inutile“.

“Din moment ce screening-ul EOS permite medicilor să măsoare lungimea picioarelor, cazurile de scolioză în care boala se dezvoltă datorită scurtării piciorului pot fi, de asemenea, diagnosticate si diferențiate de alte tipuri de scolioză.“

2018-02-05T19:01:55+00:00