Epoca intervențiilor chirurgicale fără cicatrici în transplantul de rinichi

//Epoca intervențiilor chirurgicale fără cicatrici în transplantul de rinichi

În țara noastră, unde transplantul de organe nu se efectuează atât de frecvent cât este necesar, donatorii vii care donează un organ sunt o sursă de speranță pentru pacienții cu insuficiență renală. Specialiștii au grijă ca procedurile chirurgicale la acești oameni, care suportă intervenția de dragul celor dragi, să se desfășoare cu tehnici minim invazive. Nefrectomia cu extragerea rinichiului prin vagin de la donator, care a ajuns recent în centrul atenției și poate fi aplicată femeilor care au născut, este cea mai importantă dintre tehnicile menționate.

Cel mai recent număr privind pacienți care primesc tratament prin dializă din cauza insuficienței renale este de aproximativ 60.000. Dintre acești pacienți, 22,000 sunt pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi de la donatori decedați. În 2014, cu toate acestea, numărul de organe donate a fost numai de 407. Prin urmare, majoritatea transplanturilor de rinichi sunt în prezent efectuate cu organe de la donatori vii. In timp ce 80% din transplanturi sunt de la donatori vii, iar restul 20% sunt de la donatori decedați, raportul în țările europene este exact opus celui din Turcia. Specialiștii din domeniul sănătății, care sunt conștienți de situația din țara noastră, încearcă să dezvolte noi metode în scopul de a face ca procedurile chirurgicale să fie cât mai comode pentru donatorii vii. Nefrectomia cu extragerea rinichiului prin vagin, efectuată de către Profesorul Dr. İbrahim Berber, șef al Departamentului de transplant de organe în cadrul Spitalului Internațional Acibadem și echipa sa, este una dintre aceste metode. Metodă, folosită numai în centrele extrem de avansate din lume, poate fi efectuată prin mai multe porturi de acess sau un singur port, ceea ce implică intrarea prin buric.

EXTRAGEREA PRIN ORIFICIILE NATURALE

Această metodă, aplicată donatorilor de sex feminine ce au născut, constă în extragerea organelor prin orificiile naturale din organism. Profesorul Dr. İbrahim Berber afirmă că, spre deosebire de aplicațiile anterioare, noile tehnici nu implică incizii ample asupra donatorului de rinichi și menționează: “Noi efectuăm cele mai multe intervenții chirurgicale cu organe de la donatori vii. Acești donatori sunt persoane care suferă intervenții chirurgicale doar pentru a salva viața părinților sau altor rude, fiind în același timp complet sănătoși. Prin urmare, trebuie să oferim acestor oameni un confort maxim. Este posibil de a asigura un astfel de confort prin metode laparoscopice numite “tehnici de chirurgie minim invazivă”, în timp ce intervențiile chirurgicale deschise și inciziile cu lungimi cuprinse între 20 și 25 cm au fost singurele opțiuni în trecut. Suplimentar la dificultatea pacientului de a sta pe propriile picioare, ar putea fi hemoragia, infecția sau hernia în zona plăgii chirurgicale. În prezent, totuși, tehnicile chirurgicale închise fac posibil ca rinichii să fie îndepărtați din abdomen prin incizii de 5 sau 6 cm, fără a fi nevoie de incizii mari. Mărimea exactă a inciziei variază în funcție de dimensiunile rinichiului, deoarece este esențial de a extrage organul intact. Ca membru al echipei Centrului de transplant de organe în cadrul Spitalului Internațional Acibadem, am căutat un răspuns la întrebarea “Cum putem face procedura de extragere a rinichiului mai confortabilă, evitând incizia uzuală de 5 sau 6 cm?” Ca rezultat, am constatat că ar fi posibil extragerea rinichilor prin vaginul femeilor care au născut și astfel ar elimina necesitatea inciziilor de 5 până la 6 cm. La scurt timp, am efectuat prima noastră intervenție chirurgicală prin această metodă”.

METODA DE EXTRAGERE NU AFECTEAZĂ FUNCȚIILE RINICHIULUI

În nefrectomia vaginală, rinichiul este eliberat laparoscopic, iar recipientul este pregătit pentru transplant; aceasta este urmată de plasarea rinichiului într-o pungă numită “endobag” și extragerea acestuia prin vagin după ce vasele de sânge și uretra sunt tăiate.

Constatând că donatorii, după ce sunt informați că rinichiul poate fi extras prin vagin, se gândes la durerea pe care au suferit-o în timpul nașterii, profesorul Dr. Berber explică procedura în felul următor: “Aceste operații nu necesită incizii pentru extragerea de organe. În abdomen se pătrunde prin vagin și rinichiul se îndepărtează. Dupa operație, pacienții se recuperează mai rapid și necesită o cantitate mai redusă de analgezice.

Extragerea rinichiului prin vagin este mai comodă în comparație cu laparoscopia standard, în timp ce laparoscopia standard este o alternativă mai bună la chirurgia deschisă.”

Una dintre cele mai importante întrebări care se discută privind această procedură este impactul ei asupra funcțiilor rinichiului. Profesorul Dr. Berber subliniază că cercetarea și experiența arată că metoda nu afectează în mod negativ performanța sau funcționalitatea rinichiului și afirmă: “Metoda oferă un confort deosebit donatorului. Centrul nostru este singura unitate care utilizează această metodă în Turcia. Această metodă a fost aplicata pînă în prezent cu succes la aproximativ 80 de pacienți. O metodă mai nouă este operaţia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic. Prin această metodă laporoscopică, de asemenea, rinichiul poate fi extras prin vagin. Noi am efectuat până în prezent 7 intervenții chirurgicale prin această metodă“.

METODA NU INFLUIENȚEAZĂ CONCEPȚIA UNUI COPIL

După nefrectomia laparoscopica, donatorii sunt spitalizați în mediu de la 1 până la 3 zile. În cazului în care donatorul are plângeri în timpul vizitei de monitorizare după o săptămână de la intervenție, se recomandă efectuarea controalelor regulate la fiecare șase luni, la fel ca orice alt individ sănătos. Profesorul Dr. İbrahim Berber spune: “După cum se știe, o persoană sănătoasă este capabilă să continue viața cu un singur rinichi” și subliniază că procedura de extragere a rinichilor prin vagin nu afectează nici viața sexuală, nici concepția și nici sarcina în perioadele ulterioare: “În timpul intervenției chirurgicale, intrarea se face prin peretele vaginal posterior. Prin urmare, nu există interferențe cu uterul sau cu ovarele. Locul inciziei în vagin nu cauzează probleme de sănătate donatorului.

METODĂ DECERNATĂ CÂȘTIGĂTOARE

Această intervenție a Centrului de Transplant de Organe al Spitalului Internațional Acıbadem a obținut primul loc în timpul Congresului “Noi Orizonturi în Chirurgie” în martie 2014. Profesorul Dr. İbrahim Berber, care a primit premiul datorită prezentării intervenției chirurgicale privind extragerea rinichilor printr-un orificiu din vagin, afirmă că “În același an, am obținut și al doilea loc în timpul congresului Asociației de Chirurgie Endoscopică și Laparoscopică din Turcia pentru prezentarea video cu privire la laparoscopia standard cu extracție vaginală. Scopul nostru este de a oferi confort maxim donatorilor în timpul operațiilor. Nu doriți să faceți o intervenție chirurgicală pe cineva care este suficient de generos să se ofere voluntar pentru a da un rinichi prin metode laparoscopice, mai curând decât prin tehnici vechi? De asemenea, chirurgia laparoscopică crește rata persoanelor care doresc să doneze organe. Cercetările arată că numărul donatorilor vii a crescut atât în țara noastră, cât și în restul lumii, după progresele în tehnicile chirurgicale”.

“Operațiile la donatori nu necesită incizii pentru extragerea de organe. În abdomen se pătrunde prin vagin și rinichiul se îndepărtează. Dupa operatie, pacienții se recuperează mai rapid și necesită o cantitate mai redusă de analgezice.”

2018-02-05T21:10:13+00:00