DIAGNOSTICUL TIMPURIU POATE DETERMINA VINDECAREA COMPLETĂ ÎN CAZURILE CANCERULUI RECTAL

//DIAGNOSTICUL TIMPURIU POATE DETERMINA VINDECAREA COMPLETĂ ÎN CAZURILE CANCERULUI RECTAL

Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial, iar în Turcia, ca urmare a modernizării stilului de viață a oamenilor, a devenit al doilea cel mai frecvent tip de cancer. Diagnosticul timpuriu salvează vieți în cancerul de rect; atunci când boala este depistată în stadiul 1 și tratată chirurgical imediat, este posibil ca rata de vindecare să atingă 100%.

Cancerul, groaza timpurilor moderne, se întâlnește din ce în ce mai frecvent din cauza alimentației nesănătoase, sedentarismului, obezității, obiceiurilor dăunătoare și stresului. Unele tipuri de cancer au atras atenția asupra creșterii ratelor lor de incidență. Cancer rectal este, de asemenea, unul dintre aceste tipuri!

Rectul este porțiunea terminală a intestinului gros, cu lungimea de 12 până la 16 cm, iar tumorile maligne care provin din această zonă sunt menționate sub denumirea de cancer rectal. Cancerul rectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial. Fiind un subtip de cancer colorectal, rata de incidență al căruia a crescut vertiginos în Turcia în ultimii ani și care a devenit a doua cea mai comună formă de cancer în țară, cancerul rectal este puțin mai periculos decât tumorile intestinului gros.

Profesorul dr. Bilgi Baca, șef al Departamentului de Chirurgie Generală la Spitalul Universitar Acibadem Atakent, afirmă că alimentația nesănătoasă și factorii de mediu se numără printre criteriile de risc pentru cancerul rectal și susține că consumul excesiv de carne, de alimente bogate în grăsimi, precum și aportul redus de fructe, legume și alimente bogate în fibre favorizează cancerul rectal. Dezvoltarea cancerului rectal se poate datora și factorilor genetici, altor boli cum ar fi colita ulcerativă și unor metode de tratament aplicate altor tipuri de cancer.

HEMOROIZII POT ASCUNDE BOALA DE CANCER RECTAL

Dezavantaj în cancerul rectal este faptul că hemoroizii pot ascunde boala. Acest lucru se datorează faptului că simptomul sângerarilor în scaun dupa actul defecației, care este unul dintre cele mai importante indicii ale cancerului, se consideră, în general, ca fiind datorat hemoroizilor și, ca rezultat, oamenii tind să fie total inconștienți de faptul că schimbările în actul defecației sunt semne ale unei boli care poate duce la moarte. Profesorul dr. Baca afirmă, “Simptomele cancerului colorectal variază în funcție de localizarea bolii. Simptomele majore includ defecația de patru sau de cinci ori pe zi, în schimbul unui act de defecație obișnuit pe zi, timpul îndelungat al actului defecației, nevoia de a avea scaun dar făra a elimina materii fecale, senzația de defecație incompletă, sângerarea. Persoanele care prezintă oricare dintre aceste simptome trebuie neapărat examinate de un chirurg generalist și supuse colonoscopiei dacă au peste 50 de ani. Deoarece toate aceste simptome pot fi considerate a fi datorate hemoroizilor, bolile hemoroidale tind să ascundă cancerul rectal “.

Atât lipsa de conștientizare publică, cât și faptul că pacienții sunt jenați să-și spună simptomele medicilor, în general, determină ca boala sa fie diagnostică tardiv. Profesorul Baca afirmă că aproximativ 70 până la 80% dintre pacienți consultă un chirurg generalist în stadiul 2 sau 3 al bolii și că în aceste etape sunt implicați atît pereții rectali cît și nodulii limfatici.

COLONOSCOPIA ESTE OBLIGATORIE LA PERSOANELE CU VÂRSTA PESTE 50 DE ANI!

Cancerul rectal apare cel mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Profesorul dr. Baca accentuează că persoanele cu vârsta peste 50 de ani trebuie să se supună colonoscopiei, indiferent dacă au sau nu simptome și afirmă: “Dacă nu există concluzii suspecte și un istoric familial de cancer rectal, este suficient ca oamenii să se supună colonoscopiei la fiecare 10 ani. Dacă se găsește o formație cum ar fi un polip, colonoscopia ar trebui efectuată la cinci ani după polipectomie și dacă rezultatele arată cancer, ar trebui efectuată la un an după operație. Mai mult, dacă există o persoană cu cancer colorectal în istoricul familiei pacientului, pacientul trebuie să înceapă cu 10 ani înainte de a ajunge la vârsta la care ruda sa a dezvoltat boala “.

DIAGNOSTICUL TIMPURIU ESTE EXTREM DE IMPORTANT

Diagnosticul precoce are o importanță vitală în cancerul rectal. Atunci când boala este depistată în stadiul incipient, stadiul 1, rata de supraviețuire la 5 ani poate ajunge la 100%. Rata de succes este de 60 până la 80% în stadiul 2, de la 50 la 60% în stadiul 3 și de aproximativ 20% în stadiul 4. Similar tuturor celorlalte tipuri de cancer, tratamentul cancerului rectal este planificat în conformitate cu stadiul clinic detectat.

TRATAMENTUL IDEAL ÎN STADIUL 1 ESTE INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ!

Profesorul Bilgi Baca subliniază că tratamentul de elecție în cancerul rectal de stadiul 1 este intervenția chirurgicală și afirmă că, în ciuda faptului că anumite metode minim invazive pot fi aplicate, rata de risc pentru metastazare limfatică este de aproximativ 20%, chiar și în stadiul 1. Profesorul Dr. Baca afirmă că: “Prin urmare, tratamentul de preferință în stadiul 1 este intervenția chirurgicală. În general, noi recomandăm la fel intervenția chirurgicală în stadiul 2. Cu toate acestea, cancerul rectal diferă de cancer de colon prin faptul că acesta este mai periculos și deoarece cancerul de stadiul 2 și 3 implică complet  peretele intestinal, este necesar de asociat chimioterapia cu radioterapia preoperatorie pe termen scurt (o săptămână) sau pe termen lung (cinci săptămâni). Abordarea noastră constă în asocierea chimioterapiei cu radioterapie pe termen lung. Apoi așteptăm două luni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale. Avem pacienți cărora le aplicăm radioterapie pe termen scurt. În timpul perioadei de așteptare înainte de operație, tumorile continuă să se micșoreze”.

Stadializarea cancerului rectal este clasificata astfel:

Stadiul 1: tumora este localizată strict la nivelul stratului mucos (interior) al rectului, fără afectarea ganglionilor limfatici.

Stadiul 2: tumora invadeaza tot peretele rectului, fără afectarea ganglionilor limfatici.

Stadiul 3: tumora invadeaza tot peretele rectului, precum și ganglionii limfatici adiacenți (regionali).

Stadiul IV: tumora metastazează către alte organe, cel mai des în ficat, plămîni sau diseminează în abdomen.

NOI METODE DE TRATAMENT SPORESC SPERANȚA DE VIAȚĂ

Progresele semnificative în tratamentul bolii prin evoluția rapidă a tehnologiilor și creșterea experienței medicilor sunt foarte promițătoare. În prezent, intervențiile chirurgicale pot fi efectuate cu ajutorul metodei laparoscopice convenționale (intervenție chirurgicală închisă), precum și asistată robotic.

Profesorul dr. Bilgi Baca afirmă că metoda laparoscopică ocupă un rol major în chirurgia rectală și oferă pacienților multe avantaje în comparație cu intervențiile chirurgicale deschise. De exemplu, pacienții care suportă o intervenție chirurgicală laparoscopică se pot ridica în picioare și reîntoarce în cîmpul muncii la câteva zile după operație datorită durerilor mai reduse, pierderilor de sânge neînsemnate și inciziilor minime; laparoscopica, de asemenea, reduce perioada de spitalizare si minimizează riscul de infecție la nivelul plăgilor, herniei incizionale și aderențelor abdominale. Profesorul Baca afirmă că acum pot efectua operații laparoscopice asistate robotic și subliniază faptul că utilizarea robotului depinde în totalitate de condițiile spitalului și de experiența chirurgului și că chirurgia robotică este avantajoasă atât pentru pacient cât și pentru chirurg.

VIZIBILITATE RIDICATĂ ÎN ZONE ÎNGUSTE

Metodele robotice sunt deosebit de importante în chirurgia rectală. Acestea asigură o vizibilitate înaltă cu o proximitate mai mare în zonele înguste și fac posibilă vizualizarea chiar și a celor mai mici și mai fine detalii. Profesorul Bilgi Baca afirmă că este necesar să se evite afectarea țesutului adiacent în timp ce lucrează în zone înguste și spune: “Trebuie să protejăm nervii care susțin funcțiile urinare și sexuale ale pacientului. Deoarece imagistica laparoscopică oferă imagini mărite, devine mai ușor de protejat acești nervi. Chirurgia robotică asigură o capacitate mai mare de flexibilitate decât chirurgia laparoscopică convențională. Oferă imagini 3D de o calitate superioară cu mai multe detalii, elimină problema mâinilor tremurătoare și poate efectua acțiuni care nu pot fi efectuate manual. De exemplu, roboții au o capacitate de mișcare cu unghiuri de până la 540 de grade. Ele oferă pacientului și chirurgului avantaje foarte importante”.

2018-02-05T19:02:22+00:00