Ce provoacă apariția cancerului la copii și cum putem depista boala de la primele semne

//Ce provoacă apariția cancerului la copii și cum putem depista boala de la primele semne
 

 

Sfaturile unui medic cu 30 de ani de experiență în oncologie pediatrică
Cazurile de cancer sunt în creștere la nivel global, în toate grupele de vârstă, inclusiv la copii, iar cauza principală, spun experții, trebuie asociată cu dezvoltarea industrială. Cancerul pediatric – pe lângă o creștere în numărul de cazuri – se observă o creștere în agresivitatea felului în care se manifestă: focare simultane de boală, mai multe organe afectate în același timp sau o perioadă de răspândire a bolii mult mai redusă decât ce scria până acum în cărțile de medicină. De asemenea, specialiștii menționează din ce în ce mai multe cazuri de cancer depistate la copii, sugari cu vârsta de unu sau două luni. Cum ajunge un copil să sufere de cancer? Dr. Inci Ayan, specialist Acibadem cu peste 30 de ani de experiență în oncologie pediatrică, explică acest fenomen.
În primul rând, există un factor genetic care predispune un copil la cancer. De exemplu, în cazul unei mame cu un istoric de cancer de sân, diagnosticat la o vârstă tânără, și rude (mamă, bunică) cu cancer de sân, este un indiciu clar că starea de sănătate a copilului trebuie monitorizată, existând riscul apariției sarcoamelor. Apoi, există anumite boli care cresc riscul de apariție a maladiei canceroase și anume boli congenitale ori sindroame imunodeficitare. O altă cauză a apariției cancerului la copii o constituie anomaliile cromozomiale, care sunt asociate cu risc mai mare de leucemie, de exemplu, sau de limfom.
Pe lângă moștenirea genetică, există anumite virusuri cu care copilul intră în contact și care îl pot predispune la cancer.
Hepatita B, de exemplu, poate declanșa cancer la ficat. Sau virusul Epstein Barr, care este o infecție foarte frecventă la copii, care, în anumite cazuri, poate duce la apariția limfoamelor sau la un alt tip de cancer, carcinomul nazofaringian. Un alt virus de renume negativ este virusul HPV. Hepatita C, de exemplu, în anumite regiuni ale globului, precum zona mediteraneană sau țările africane, poate duce la apariția limfoamelor.

Mediul în care creștem copilul poate juca un rol?

În ultimii 10 ani, am observat o creștere a incidenței cancerului la copii și o cauză este producția în masă. Ingestia fertilizatorilor, hormonilor de creșterii, care cresc productivitatea, au efecte nocive asupra genelor, producând mutații periculoase, oncongene. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generație (telefoane, tablete) poate crește frecvența cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame). Și trebuie să subliniez faptul că fumatul, în cazul mamei, dar și al tatălui, poate provoca apariția sarcomului la copil, în comparație cu copiii proveniți din familiile nefumătoare.
Expertul Acibadem insistă: cancerul pediatric poate fi vindecat. Peste 60% dintre copiii bolnavi de cancer pot fi salvați și se pot bucura apoi de o viața normală- o cifră raportată pentru toate tipurile de cancer și independentă de stadiul bolii atunci când este diagnosticată. Dar rata de succes crește până la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce. Prin urmare, părinții trebuie să fie atenți la simptome.
Este important să nu exagereze, dar nici să nu ignore anumite simptome. În primul rând, trebuie să știe că un cancer pediatric este o boală acută și asta înseamnă că trebuie să-și facă griji dacă copilul nu se simte bine pe parcurs de mai multe zile sau săptămâni. Părinții pot fi alarmați dacă copilul: face des infecții sau episoade de febră, este palid, pare anemic sau apar anumite pete, care sugerează hemoragii la nivelul pielii, dacă are episoade de sângerări nazale sau gingivită, durerile de cap anunțate prin crize de plâns, episoade de vărsături care pot anunța creșterea presiunii intracraniene, dureri de picioare în perioada de creștere. De asemenea, mamele trebuie să fie atente la eventualele umflături în zona fontanelelor, pe care le pot observa atunci când alăptează. Dacă scad performanțele școlare și puterea de concentrare, iarăși sunt semne că este ceva în neregulă la nivel cerebral.
  Pe lângă importanța unui diagnostic precoce, mai există o condiție crucială pentru învingerea bolii: terapia potrivită primită în spitalele cu experiență în oncologia pediatrică și care dispun de cele mai avansate tehnologii. Și toate acestea se aplică de la bun început.
În ultimii ani, am avut mulți pacienți din România și am observat că, la început, veneau la noi pentru o a doua opinie, după ce inițial au fost tratați în țara lor, dar boala a recidivat. Atunci când boala reapare într-un interval scurt, este mai dificil de salvat viața pacientului. Cu cât apelează la abordarea multidisciplinară de tratament în fazele incipiente ale bolii, cu atât rata de supraviețuire crește. În Acibadem Maslak, spital cu o secție dedicată oncologiei pediatrice, punem accent pe colaborarea perfectă dintre medicina nucleară (care poate analiza întreg corpul, printr-o singură investigație numită PET-CT), anatomopatologie (care efectuează biopsii, fără intervenție chirurgicală, numai prin ultrasunete sau tomograf) și genetică. Pentru fiecare caz de cancer, așa-numitul Consiliu al tumorii – alcătuit din toți specialiștii care gestionează cazul – se reunește o dată pe săptămână și vorbește despre progrese. Această colaborare permanentă și tehnologia ultra-modernă ne-au ajutat să vindecăm sute de copii în ultimii 3 ani.
Cele mai frecvente cazuri de cancer la copii sunt leucemiile, tumorile cerebrale, limfoamele, sarcoamele, cancerul osos sau de ficat. În România, potrivit celor mai recente date, sunt aproximativ 6000 de copii bolnavi de cancer.
2018-04-12T11:00:45+00:00