Ce este implantul cochlear?

//Ce este implantul cochlear?

Implantul cochlear (implant de ureche bionică) este un dispozitiv computerizat care poate restabili auzul persoanelor cu pierdere senzorineurală moderată până la profundă a auzului (surditate neurologică). Este unica tehnologie medicală aptă să redea unul din cele cinci simțuri – cel al auzului. Persoanele care beneficiază în mod limitat de dispozitivele auditive sunt considerate canditați pentru implantul cochlear. În lume există peste 400.000 copii și adulți care au beneficiat de implant cochlear. Spre deosebire de proteza auditivă, care doar amplifică sunetele, implantul cochlear modifică undele sonore, transformându-le în semnale electrice. Dispozitivele auditive presupun utilizarea celulelor firelor de păr în urechea internă în timp ce implantul cochlear transformă sunetele din mediul înconjurător sau cuvintele în semnale electrice, transmițând aceste semnale către nervul auditiv.

Un implant cochlear are două componente principale:

  1. Componentul intern care constă într-un mic dispozitiv electronic care este implantat chirurgical sub piele, în spatele urechii, conectând electrozii filetați în cochlee.
  2. Un component extern, atașat în spatele urechii, care constă într-un procesor al sunetului, un microfon și un compartiment pentru baterii.

Microfonul preia sunetul și permite procesorului de sunet sa îl transmită prin semnale electrice distincte. Aceste semnale sau “coduri” circulă printr-un cablu subțire spre componentul atașat capului și sunt transmise prin piele, prin unde sonore către implantul existent în cochlee. Semnalele electrozilor stimulează nervii auditivi pentru a transmite informația către creier, unde sunt interpretate ca sunete cu înțeles.

Chirurgia implantului cochlear

Chirurgia implantului cochlear se face în regim ambulatoriu, sub anestezie generală. O incizie este facută în spatele urechii pentru deschiderea mastoidului care face legatura cu spațiul urechii interne. Odată cu expunerea spațiului urechii medii, se face o deschidere în cochlee și electrozii implantului sunt introduși. Dispozitivul electronic la baza vectorului electrod este amplasat sub piele, în spatele urechii. Acest tip de intervenție este indicată copiilor care au împlinit vârsta de 12 luni și care nu beneficiază de proteze auditive.

Echipa de implant Cochlear

Echipa de implant Cochlear din Clinica Acibadem Fulya constă din medici chirurgi neuro-otologi (specialiști ORL) și doi specialiști audiologi. Evaluarea preoperatorie, calculele intraoperatorii și reabilitarea postoperatorie a fiecărui pacient este urmată cu exactitate, folosind tehnologia de ultima oră. Intervenția chirurgicală este efectuată în condiții de maximă siguranță folosind cel mai recent echipament medical.

Intervenția de implant cohlear în Clinica Acibadem Fulya (implantul inclus) acum are un preț promoțional de 30 000 USD.

2017-12-06T15:12:55+00:00