Ce este despicătura de palat și despicătura de buză?

//Ce este despicătura de palat și despicătura de buză?

Acest termen include toate cazurile de despicături congenitale ale buzei superioare și ale valului palatin. Despicătura de palat și despicătura de buză pot fi prezente simultan sau separat. Despicătura poate fi localizată doar la buză sau doar la palat. O despicătură se referă la situația când 2 părți nu se unesc complet sau sunt separate una de alta. În primele trei luni de sarcină, se formează fața fătului cu dezvoltări și joncțiuni ale diferitelor părți ale feței. În cazul în care una sau mai multe dintre aceste părți nu se unesc între ele, se formează o fisură în zona respectivă. Localizarea acestei/acestor fisuri prezintă grade diferite de severitate și afectează fața, nasul, buza, gingiile, puntea dinților, palatul dur și moale, uvula în moduri diferite. Despicătura este un defect fizic și poate fi corectat.

Despicătura la nivelul buzei poate fi parțială sau poate fi completă, astfel încât ambele părți sunt separate total și fisura se extinde până la baza nasului. Dacă despicătura este localizată pe o parte, se numește unilaterală și atunci când este situată pe ambele părți, se numește bilaterală.

Despicătura de palat apare atunci când palatul nu este închis. Palatul dur, palatul moale și uvula sunt localizate în partea din față, în partea din spate și, respectiv, în partea cea mai din spate. Uvula nu are un rol important pentru vorbire, deși se crede că ar avea. Despicătura ar putea fi ascunsă sau poate fi observată doar pe uvulă sau poate fi deseori localizată la nivelul palatului moale sau pe palatul dur ca fisură unilaterală sau bilaterală sau uneori în formă de U. Detectarea unei despicături ascunse poate fi extrem de dificilă.

Deși această boală este cunoscută sub numele de “buză de iepure”, “gură de lup”, aceste denumiri nu sunt potrivite, deoarece copilul nu este un iepure sau un lup, ci o ființă umană.

2018-02-05T19:02:34+00:00