Avantajele chirurgiei robotice în tratamentul cancerului de prostată

//Avantajele chirurgiei robotice în tratamentul cancerului de prostată

Operațiile efectuate prin Sistemul de chirurgie Robotizată au ieşit în evidenţă în tratamentul cancerului de prostată. Caracteristicile speciale ale tehnicii robotice asigură obținerea rezultatelor eficiente în domeniul chirurgical.

Cancerul de prostată, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la bărbați, este aproape de sfârșitul zilelor sale ca o boală înfricoșătoare, datorită metodelor de diagnosticare precoce și tehnicilor de tratament de succes. Procedurile chirurgicale în scopul tratamentul acestui cancer, al cărui risc de dezvoltare devine mai înalt pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, se efectuează prin tehnica chirurgiei robotizate. Profesorul Bülent Soyupak, director și urolog la Spitalul Acıbadem Adana, subliniază că operațiile cancerului de prostată asistate de roboți oferă rezultate mai eficiente.

Diagnosticul precoce asigură un avantaj

Prostata, o glandă specifică bărbaților, ajută în actul de urinare. Această glandă, prezentă la fiecare bărbat de la naștere, se asociază cu lărgirea dimensiunilor prostatei precum și alte probleme pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă. Similar cu extinderea benignă a prostatei, care provoacă probleme legate de urinare, de asemenea, cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente boli întâlnite la bărbați din întreaga lume. În Turcia, cancerul de prostată se află pe locul cinci printre cele mai frecvente tipuri de cancer. În tratamentul cancerului de prostată, care se manifestă prin dificultate la urinare, micții frecvente și dureri lombare în cazurile cu metastaze, diagnosticul precoce oferă un avantaj major. Diagnosticul precoce presupune verificarea PSA (Antigenul Specific Prostatic) din sânge, precum și un tușeu rectal. Profesorul Soyupak afirmă că evaluarea doar al valorilor PSA determină la unii pacienți diagnosticarea gradelor clinic nesemnificative a cancerului de prostată si spune, “Acest lucru duce la tratamente inutile anti-cancer. Cu alte cuvinte, valorile ridicate PSA nu semnifică întotdeauna că persoana are cancer de prostată. De asemenea, istoricul medical familiar al pacienților trebuie examinat”.

Incizii mici, imagini de rezoluție înaltă

Tratamentul cancerului de prostată este planificat în funcție de vârsta pacientului, de condițiile patologice asociate și de stadiul cancerului. Tratamentul implică fie o intervenție chirurgicală deschisă, fie o prostatectomie radicală laparoscopică. Datele științifice arată că peste 80% dintre pacienții din SUA se supun prostatectomiei radicale asistată robotic. În prostatectomie, care se referă la îndepărtarea chirurgicală a prostatei în ansamblu, avantajele chirurgiei robotice sunt enumerate de profesorul Soyupak după cum urmează: “Dispozitivul robotic oferă confort chirurgului asigurînd ca inciziile să fie mici și imaginile de calitate înaltă. De asemenea, aceste îmbunătățiri se reflectă asupra pacientului. Pacientul pierde mai puțin sânge și riscul de a deteriora nervii asociați funcției sexuale, precum și riscul de a provoca incontinență urinară este minimizat. De asemenea, nu trebuie uitat că metoda asigură pacienților să fie externați mai devreme din spital și să aibă mai puține complicații postoperatorii.” Extensiile dispozitivului robotic permit chirurgilor să efectueze manevre care nu pot fi efectuate manual datorită particularității încheieturii unei mâini umane. Imaginile tridimensionale și înlăturarea tremorului potențial de mână sunt printre avantajele oferite de această metodă.

Este posibil prevenirea cancerul de prostată?

Studiile efectuate până în prezent indică faptul că o prostată sănătoasă necesită o inimă sănătoasă. Cu alte cuvinte, fiind în general sănătos, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți ideale și o dietă bogată în fructe și legume protejează inima și reduce riscul dezvoltării cancerului. Chiar dacă boala se dezvoltă, aceste măsuri rămân benefice ajutând pacientul să depășească mai ușor procesul de recuperare.

Bărbații cu antecedente de cancer de prostată în familie trebuie să inițieze examinările la un stadiu mai devreme decât alții. În orice caz, este necesar ca toți bărbații cu vârsta peste 45 de ani să fie examinați în fiecare an și să nu neglijeze verificările.

 

2017-11-10T13:34:46+00:00