Adevăruri despre Scleroza Laterală Amiotrofică (ALS)

//Adevăruri despre Scleroza Laterală Amiotrofică (ALS)

 

Campania de sensibilizare privind sănătatea populației a avut un mare succes în toată lumea. Campania de sensibilizare „Ice Bucket Challenge“ (“Provocarea găleţii cu gheaţă”) a fost discutată un timp îndelungat atât în Turcia, cât și la nivel mondial. Numeroase vedete au participat la campania de sensibilizare cu privire la “Scleroza Laterală Amiotrofică” (ALS), răsturnând o găleată cu gheață în cap. Prin aceasta, curiozitatea față de boala ALS a crescut rapid în toată lumea. Pe măsură ce anual apar noi constatări despre ALS, succesiv se obțin răspunsuri la întrebările privind cauzele și metodele de tratament ale acestei boli. Iată câteva informații utile despre boala ALS…

Sunt substanțele chimice una din cauze ale ALS?

Scleroza Laterală Amiotrofică (ALS), în prezent incurabilă, se observă în mediu un caz de boală la 100.000 de persoane anual în lume. Deși incidența bolii este mai înaltă în Papua Noua Guinee și într-o peninsulă din Japonia, motivul acestei diferențe nu a fost încă elucidat. Până în prezent, există întrebări legate de boală care nu au răspuns. Una dintre aceste întrebări se referă la cauza ALS. Numai în 10% din cazuri boala este determinată genetic. De asemenea, pe lângă cauzele ereditare, factorii de mediu joacă un rol important. Ultimele studii arată că riscul de ALS este mai înalt la persoanele care au fost expuse la un produs chimic în orice perioadă a vieții lor. În această listă pot fi incluse mai multe substanțe, de la fluorura din pastele de dinți până la alcoolul etilic. Desigur, nu se poate afirma că aceste substanțe provoacă în sine boala ALS. Prin urmare, rezultatele studiului nu ar trebui considerate concluzii finale. Cu toate acestea, aceste constatări vor fi în centrul atenției studiilor viitoare. Tutunul, de asemenea, poate fi inclus în lista acestor produse chimice. Studiile au arătat că riscul ALS este de 2 ori mai mare la persoanele care fumează în comparație cu nefumătorii.

Bărbați cu vârsta sub 65 de ani, aveți grijă!

Scleroza Laterală Amiotrofică (ALS) se observă, de obicei, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 – 60 ani, mai frecvent la bărbați sub vârsta de 65 de ani. Această boală nu face distincție între sexe după această vârstă. La 10% dintre pacienții cu ALS, boala este cauzată de factori genetici, iar rata de moștenire genetică este de 50%.

Care sunt semnele și simptomele ALS?

Cele mai cunoscute semne și simptome sunt dificultățile de mers pe jos, slăbiciunea musculară în membre, dificultăți de înghițire și vorbire, crampe și spasme musculare. Boala debutează, de obicei, cu spasme musculare la nivelul mâinilor și picioarelor, apoi se răspândește la toți mușchii responsabili de mișcare, vorbire, mâncare și respirație. ALS nu afectează funcționarea intestinului și vezicii urinare, sistemului senzorial și intelectului.

Există speranță pentru persoanele diagnosticate cu ALS

Indiferent de momentul diagnosticării, ALS este încă o boală incurabilă. Cu toate acestea, studiile medicale recente cu privire la ALS sunt încurajatoare. În prezent, nu există tratament curativ pentru boală. Cu toate acestea, există un medicament aprobat de Agenţia pentru Controlul Hrănii şi Medicamentelor (FDA). Acest medicament poate prelungi durata de viață a pacientului și poate amâna parțial momentul în care este necesar suportul respirației. Toate aceste progrese sunt doar un început împotriva ALS.

Importanța tratamentului de susținere în ALS

Rezultatele tratamentelor de susținere sunt foarte importante în ceea ce privește menținerea funcțiilor cotidiene. Aceste tratamente de susținere, în timpul cărora medicul, asistenta medicală, fizioterapeutul, farmacistul și dieteticianul interacționează cu pacientul, sunt importante pentru a minimiza pierderea funcției musculare și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Există, de asemenea, specialiști în comunicare pentru pacienții cu ALS care întâmpină dificultăți de vorbire. Sprijinul fizioterapiei și tehnologiilor auxiliare folosite în ALS sporesc capacitățile de mișcare și încrederea pacienților în sine.

2018-02-05T19:01:39+00:00